ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Μέχρι να κλείσουν τα μάτια μου θα ζητώ την επιστροφή των Ιμβρίων στην γη των πατέρων τους

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ

Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

«Εγώ θέλω να με θυμούνται ως τον Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεως τον “Ιμβριολάτρη”». Με αυτά τα λόγια έκλεισε συγκινημένος την ομιλία του προς τα μέλη της Ιμβριώτικης Νεολαίας της Αθήνας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που χθες το βράδυ είχε την ευκαιρία να βρεθεί ανάμεσα σε συντοπίτες του που ζουν στην Αθήνα.

Ο Πατριάρχης ο οποίος δεν έκρυωε την συγκίνηση του, κάλεσε την Ιμβριώτικη Νεολαία να μην σκέπτεται μόνο αλλά και να επισκέπτεται όσο πιο συχνά είναι αυτό δυνατόν την πατρώα γη.

«Αγαπητά μου Ιμβριοτόπουλα, συγχωρήσατε μου την συγκίνηση και τον έντονο συναισθηματισμό αλλά όσο ζω και αναπνέω, […] δεν θα σταματήσω ποτέ να μιλώ για τα όσα ζήσαμε οι Ίμβριοι, για τα παθήματα, τους διωγμούς, τις αδικίες, τον ξεριζωμό από τα χώματά μας, την καταδίκη και την αναγκαστική προσφυγιά. Αυτά τα μάτια ώσπου να κλείσουν θα βλέπουν μπροστά τους τα όσα έγιναν και το στόμα αυτό θα μιλά για το άδικο της Ιμβριακής Ρωμηοσύνης και θα ζητεί την επιστροφή όλων των Ιμβρίων και υμών των απογόνων τους, στον φυσικό τους τόπο, στην γη των πατέρων τους, εκεί όπου είδαμε το φως, όπου μεγαλώσαμε και προκόψαμε. Εκεί που παίξαμε και τραγουδήσαμε, στην Πατρίδα που μας χάρισε μοναδικά και ανεπανάληπτα βιώματα» είπε χαρακτηριστικά.

Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συμπλήρωσε δε πως «Μπορείτε να πείτε ότι ο Πατριάρχης είναι ονειροπόλος, αυτά που λέγει είναι ουτοπίες, είναι αυταπάτες. Έστω. Αλλά και αυτά ομορφαίνουν τη ζωή μας. Για εμάς η Ίμβρος είναι η Γη της Επαγγελίας. […] Ο Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός πρόσθετε στο όνομά του το “ο Ίμβριος”. Εγώ θέλω να με θυμούνται ως τον Βαρθολομαίο Κωνσταντινουπόλεως τον “Ιμβριολάτρη”» τόνισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη Β΄ Διεθνή Διάσκεψη των Αθηνών που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναχωρεί σήμερα για την Κωνσταντινούπολη.