Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 11:13

Βαρθολομαίος: Δίκαιο ιστορικό αίτημα η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Με το λαμπρό Πατριαρχικό και Aρχιεπισκοπικό συλλείτουργο από τους κ.κ. Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Παναγίας της Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη επισφραγίστηκε η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη στάση που τήρησε στο ουκρανικό και για τον συντονισμό του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απόφασή του Αρχιεπισκόπου, με την οποία ταυτίστηκε και εναρμονίστηκε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι ήταν ένα δίκαιο ιστορικό αίτημα η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και προέτρεψε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να προσκαλέσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο στην Αθήνα, «για να δουν οι Ουκρανοί ότι οι Έλληνες ανοίγουν την αγκάλη τους στον πολλά παθόντα αυτό λαό και στους επιστρέψαντες από το σχίσμα να ενωθούν».

Ο κ. Βαρθολομαίος νωρίτερα έκανε ειδική μνεία στους θεσμούς της μητρότητας και της τεκνογονίας και εξέφρασε την πατρική, όπως είπε, αγωνία του Φαναρίου για την ανάγκη να θωρακιστούν από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από την κοινωνία ο θεσμός της μητρότητας και τα δικαιώματα του αγέννητου παιδιού. Παράλληλα, διατύπωσε την αγωνία του για την υπογεννητικότητα που μαστίζει και την Ελλάδα, αλλά και για την αύξηση των διακοπών κύησης.

«Χρειάζεται να θωρακιστούν η μητρότητα και η τεκνογονία» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι για την Εκκλησία το έμβρυο αποτελεί μια πλήρη ψυχοσωματική οντότητα» και για αυτόν τον λόγο, όπως τόνισε, είναι μέγιστη ευθύνη της κοινωνίας και της Εκκλησίας να προστατεύσουν τα δικαιώματα του εμβρύου στην εποχή μας που όλοι μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και «όλοι μαζί να υψώσουμε φωνή για τα άλαλα βρέφη και να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα του εμβρύου τώρα που όλοι μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Υπενθύμισε ότι στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης η Εκκλησία προέβαλλε την ιερότητα της ζωής. «Το δικαίωμα στη γέννηση είναι το πρώτο από τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και απηύθυνε και πάλι έκκληση για την προστασία της μητρότητας, της τεκνογονίας και τη στήριξη στον θεσμό της οικογένειας.

Για την προσφυγιά

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την ιστορία της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Παναγίας Αχειροποιήτου, που είναι ο μοναδικός ναός ο οποίος διατηρείται στην αρχική του μορφή, όπως κτίστηκε. Θύμισε την ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Ρευματοκρατούσας που πήρε, μαζί με τους κατοίκους από την ανατολική Θράκη, τον δρόμο της προσφυγιάς και βρήκε καταφύγιο στην εκκλησία της Αχειροποιήτου. «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τις ικεσίες των ανθρώπων μπροστά σε μια εικόνα αλλά ούτε και τον πόνο και τις δυσκολίες της ξενιτιάς», είπε ο Πατριάρχης μιλώντας για τον ναό που έγινε στέγη για τους πρόσφυγες το 1922 και το 1924. «Η επίσκεψη του Πατριάρχη αυτού του γένους εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία. Η ιστορία δεν τελειώνει στα δάκρυα και τις θλιβερές διαπιστώσεις», επισήμανε ο κ. Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρωμιοσύνη έχει μέλλον όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος».

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ευχήθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ευόδωση του ποιμαντορικού έργου που επιτελεί, όπως είπε, «με άριστο τρόπο ανα τον κόσμο» και συνέχιση του έργου επ΄ αγαθώ της Εκκλησίας. Ο κ. Άνθιμος τόνισε ότι «τούτος ο τόπος εκφράζει όλο τον Ελληνισμό. Η παρουσία όλων των αρχόντων εδώ σήμερα αποδεικνύει την αποδοχή όσων τελούμε εδώ». Μίλησε για την ιστορική σημασία του ναού της Παναγίας της Αχειροποιήτου και τις προσπάθειες των αρμοδίων φορέων για τη συντήρηση του. «Είναι καύχημα αυτός ο ναός. Αυτή η εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Μακεδονία», εξήγησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και προέτρεψε τους Θεσσαλονικείς να εκκλησιάζονται στον ναό αυτό. Ο κ. Άνθιμος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «η σημερινή ημέρα θα μείνει ως γεγονός ελπιδοφόρο για τα εκκλησιαστικά μας θέματα, για το φρόνημα μας που πρέπει να είναι ενωτικό».

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Βρυούλων Παντελεήμων, Λαοδικείας Θεοδώρητος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Νεαπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παύλος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Νέας Κρήνης Ιουστίνος και ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Μιλήτου Απόστολος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ιωαννίνων Μάξιμος, Φιλίππων Στέφανος, Φθιώτιδος Συμεών, οι Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος και Αμορίου Νικηφόρος. Εκκλησιάστηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, και ο τέως βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πριν την απόλυση, ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τις αρχές της πόλης για τη θεοφιλή τους δράση, συνεχάρη τον Μαργαρίτη Σχοινά για τη θέση του επιτρόπου στην ΕΕ και τη θέση του αντιπροέδρου στην Κομισιόν, «εκεί όπου λαμβάνονται σπουδαίες αποφάσεις για την τύχη όλου του κόσμου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ευχήθηκε καλό σχολικό έτος στην μαθητιώσα νεολαία και παραίνεσε τα παιδιά να γίνουν άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης. Να γίνουν καύχημα για τους γονείς τους και ελπίδα για τη χωρα.

Στο τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε στους πιστούς να έχουν όλα τα καλά και τους παρακάλεσε να προσεύχονται για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που εργάζεται για όλη την ανθρωπότητα, να εύχονται να προστατεύει ο Θεός το Πατριαρχείο από κάθε επιβουλή και θύελλα γιατί πέρασε μέσα από πολλές θύελλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ