Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 18:30

Βαρθολομαίος: Αγνώμονες όσοι προσπαθούν να καταπατήσουν τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αιχμές για την τακτική που ακολουθεί το Πατριαρχείο της Μόσχας και παράλληλα μηνύματα να αλλάξει στάση έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μιλώντας στον νέο μεγάλο Εκκλησιάρχη Αέτιο, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τον κάλεσε να είναι στην διακονία του υπέρμαχος των δικαίων του Θρόνου και των προνομίων της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Οπως είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τα προνόμια και τα δίκαια της πρωτόθρονης Εκκλησίας δεν μεταφράζονται σε ηγεμονικές και εξουσιαστικές τάσεις, «όπως μερικοί μέμφονται άγευστοι του ήθους και του εν ταπεινώσει μεγαλείου της Εκκλησίας των φτωχών παρότι από αυτήν έλαβαν το φως του Χριστού και υλοποιούνται ως πρωτείο διακονίας». Ο Πατριάρχης τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο η μέριμνα του Πατριαρχείου είναι η μέριμνα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Απαριθμώντας τα καθήκοντα του νέου Μεγάλου Εκκλησιάρχη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι μεταξύ αυτών είναι να ανακαλεί στην τάξη αυτούς που καταπατούν τους κανόνες.

Οι κανόνες, όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, υπάρχουν για την τήρηση της τάξης, της πειθαρχίας, της ειρήνης, της ενότητας και την εύρυθμης λειτουργίας της εκκλησιαστικής ζωής. Για αυτό και θέτουν μια σειρά και μια ιεράρχιση των θρόνων και των εκκλησιαστικών πραγμάτων εν γένει.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι σε αυτό το σύστημα η Κωνσταντινούπολη κατέχει την πρώτη θέση, με όσα προνόμια και δικαιώματα συνεπάγεται, την οποία επιχειρούν να αμφισβητήσουν αγνώμονες υιοί και θυγατέρες, κινούντες την πτέρνα κατά του ευεργέτη. «Αμφισβητούν θέσφατα και θέσμια, προσπαθούν να ικανοποιήσουν ανθρώπινες φιλοδοξίες και πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά ματαιοπονούν», τόνισε ο Πατριάρχης, σημειώνοντας ότι «η ορθόδοξη Εκκλησιολογία και η κανονική τάξη δεν μεταβάλλονται, είναι τόσο βαθιά ριζωμένες ώστε κανένας δεν μπορεί να τις ξεριζώσει όσο ρωμαλέος και αν είναι ή νομίζει ότι είναι».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ