Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 9:01

Η Βαϊοφόρος Κυριακή όπως εορτάστηκε στη Ρωσία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Βαϊοφόρο Κυριακή, χθες, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ. Ιωάννης λειτούργησε και κήρυξε το Θ. Λόγο στην γυναικεία Ι. Μονή Αναστάσεως Novodevichki της Αγίας Πετρούπολης, όπου διαμένει ως επίσημος προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, κ. Κυρίλλου.

Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε την πόλη Βύριτσα, όπου προσκύνησε το σκήνωμα του αγίου Σεραφείμ της Βύριτσας, νεοφανούς Αγίου της Ρωσικής Εκκλησίας. Η λάρνακα βρίσκεται στο ναό της Μητέρας του Θεού, (εικόνας της Παναγίας του Καζάν).

Αμέσως μετά πήγε και ευλόγησε παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο ορφανοτροφείο της Vyritsa, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία της Χριστιανικής Ένωσης της τοπικής Εκκλησίας (Επισκοπή Γκατσάνσκας).

Την ίδια ημέρα επισκέφθηκε και προσκύνησε τα λείψανα της Αγίας Μαρίας, αγίας της περιοχής, τα οποία βρίσκονται στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πόλη Γκατσάνσκα, έδρα της ομώνυμης Επισκοπής.

Την Τετάρτη 1-5-15, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιωάννης πήγε στο νησί της Κρονστάνδης, όπου έζησε ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης. Ο ναός, που είναι αφιερωμένος σε αυτόν, ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2013. Τα θυρανοίξια είχαν τελέσει οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος και Μόσχας Κύριλλος.

Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κρονστάνδη, είχε μετατραπεί σε κινηματογραφική αίθουσα. Εκείνη την εποχή, το νησί της Κρονστάνδης ήταν εντελώς απαγορευμένο για τους επισκέπτες, επειδή εκεί βρισκόταν μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές βάσεις της Σοβιετικής Ένωσης.

Την Πέμπτη 2-4-15, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης μετέβη στην Μονή της Αγίας Τριάδος, στην έρημο του Σεργίου, στην ακτή του Κόλπου της Φινλανδίας. Εκεί, προσκύνησε στο ναό, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ, καθ’ όσον το Καθολικό της Μονής επί ονόματι της Αγ.Τριάδος και ο ναός της Αναστάσεως του Κυρίου, γκρεμίστηκαν κατά την κομουνιστική περίοδο.

Τώρα το μοναστήρι ανακαινίστηκε και έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες. Ξεναγήθηκε στα εργαστήριά του και είδε πως κατασκευάζουν ψηφιδωτά, εικόνες, γλυπτά, ράψιμο κ.τ.λ. Επίσης στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής, εδρεύει τα τελευταία χρόνια η Σχολή των Αστυνομικών.

Επιμέλεια κειμένου: Θωμάς Αναστασιάδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ