Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 14:32

Αυτοκεφαλία ζητά απο το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας η σχισματική “Μακεδονική Εκκλησία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την αναγνώριση της ως «Αυτοκέφαλη Εκκλησία» ζητά με επιστολή της προς τον Πατριάρχη της Βουλγαρίας η σχισματική αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» με έδρα τα Σκόπια υπό τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο.Η «Μακεδονική Εκκλησία» η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο ζητά από το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας να γίνει εκείνο η «Μητέρα Εκκλησία» της και να αποκτήσει μαζί της ευχαριστιακή Κοινωνία.

Ο όρος που θέτει η σχισματική Εκκλησία είναι να λάβει από την Βουλγαρία κανονική αναγνώριση και να της αποδοθεί Αυτοκεφαλία.

Την είδηση αποκάλυψαν χθες βουλγαρικά ΜΜΕ δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και την επιστολή του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας» μητροπολίτη Στεφάνου.

Αν και το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι στιγμής, θεωρείται σχεδόν απίθανο να επιχειρήσει να εμπλακεί στην υπόθεση αφού τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και το Πατριαρχείο της Σερβίας στο οποίο ανήκει η περιοχή των Σκοπίων αναγνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη, ο οποίος ως γνωστόν έχει διωχθεί και φυλακιστεί από τις αρχές της γειτονικής χώρας για την δράση του.

Στην περίπτωση που το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας εμπλακεί με τον τρόπο που ζητά η «Μακεδονική Εκκλησία» θεωρείται βέβαιη η άμεση αντίδραση των υπόλοιπων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Η επικοινωνία των εκπροσώπων της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων με το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας δεν ήταν τυχαία. Τον Μαϊο του 2015 ο Πατριάρχης Νεόφυτος είχε δεχθεί επίσημα στον Καθεδρικό Ναό της Σόφιας τον σχισματικό «Αρχιεπίσκοπο» Στέφανο ο οποίος είχε επισκεφθεί την χώρα ύστερα από πρόσκληση της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ο επικεφαλής της «Μακεδονικής Εκκλησίας» είχε παρακολουθήσει μάλιστα τη Θ. Λειτουργία που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό μαζί με τον Πατριάρχη Νεόφυτο. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας φαίνεται πως είχε γίνει κανονική υποδοχή του κ. Στεφάνου σαν να ήταν ένας εκ των αναγνωρισμένων Ορθοδόξων Προκαθημένων. Ωστόσο τότε δεν υπήρξε Συλλείτουργο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ