Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:41

Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς: «Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια αυξάνονται,ενώ μειώνονται όσοι προσφέρουν βοήθεια»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η λαίλαπα των δυσβάσταχτων κυβερνητικών μέτρων, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η γενικευμένη και διαρκής μείωση των εισοδημάτων, η απώλεια της εργασίας, έχει οδηγήσει στην απόγνωση χιλιάδες κατοίκους.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι η φτώχεια που πλήττει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να αναζητούν τροφή ακόμη και στους κάδους απορριμάτων.

Τέτοιες εικόνες είχαμε δει και στην Καλαμάτα πριν από μερικά χρόνια, ενώ πλέον σπανιότερα, αφού οι Δήμοι και οι Μητροπόλεις Μεσσηνίας και Τριφυλίας «έχουν σηκώσει τα μανίκια» και, όπως δηλώνουν, είναι δίπλα σε όποιον χρειαστεί βοήθεια.

Το Νοέμβριο η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Μεσσηνίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», παρέλαβε τα εξής προϊόντα: 8.572 τεμάχια των 500 γραμμαρίων μοσχάρι και 9.612 τεμάχια των 500 γραμμαρίων χοιρινό. Τα ανωτέρω είδη παραδόθηκαν στους Δήμους-εταίρους σκοπό να διανεμηθούν στους ωφελούμενους του προγράμματος.

Μητρόπολη Μεσσηνίας

«Οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια αυξάνονται, ενώ μειώνονται όσοι προσφέρουν βοήθεια»

Από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας μας μίλησε ο πρωτοσύγκελος, αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο οποίος, μάλιστα, μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν και ο υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου.

Όπως είπε, είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά πλήττονται από την οικονομική κρίση, τη δυσβάσταχτη φορολόγηση και όλα όσα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Έτσι, η Μητρόπολη Μεσσηνίας συνεχίζει καθημερινά να δέχεται ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και παραθέτουν αιτήματα για βοήθεια. Από την πλευρά της, λοιπόν, προσπαθεί, κατά το μέτρο του δυνατού, είτε μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου είτε μέσω των ενοριακών ταμείων, να απαλύνει αυτόν τον πόνο και να σταθεί αρωγός.

Στόχος της Μητρόπολης, όπως παρατήρησε ο πρωτοσύγκελος, είναι να σταθεί «ως μάνα δίπλα στον έχοντα ανάγκη συνάνθρωπο». Για το λόγο αυτό δεν τον αντιμετωπίζουν ούτε ως επαίτη ούτε ως άγνωστο, θεωρώντας ότι για να βοηθήσεις κάποιον, πρέπει να κάνεις το πρόβλημά του δικό σου.

Επίσης, βασικό είναι ότι η τοπική Εκκλησία βλέπει τον κάθε άνθρωπο που χρήζει ανάγκης χωρίς να γίνεται διαχωρισμός αν αυτός είναι χριστιανός ή μη, Έλληνας ή όχι. Κι αυτό, γιατί η Εκκλησία και ο Χριστός δεν κοιτάζουν ούτε θρησκευτική, ούτε φυλετική, ούτε και εθνική ταυτότητα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι δράσεις κατά τις φετινές γιορτινές ημέρες

Μιλώντας για τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο π. Φίλιππος είπε ότι η Μητρόπολη στάθηκε αρωγός κατά το μέτρο του δυνατού σε οικογένειες που δεν έχουν αυτό το οποίο παλιότερα πετούσαν, όπως το χθεσινό ψωμί που θεωρείτο μπαγιάτικο. Σήμερα κάποιες οικογένειες δεν έχουν ούτε αυτό.

Για αυτές τις οικογένειες, λοιπόν, η τοπική Εκκλησία έκανε τον έρανο αγάπης, και με την ευκαιρία ο π. Φίλιππος θέλησε να ευχαριστήσει τους ιερείς και τις κυρίες που πόρτα- πόρτα μάζεψαν τα χρήματα, ώστε να βοηθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι έχοντες ανάγκη συνάνθρωποι.

Δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και το μεσσηνιακό λαό που ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της φιλανθρωπικής δράσης της Εκκλησίας.

Σχετικά με τα Ιδρύματα που διαθέτει η Μητρόπολη, ανέφερε ότι προσπαθούν να παράσχουν στους τροφίμους την καλύτερη δυνατή διαβίωση, με στόχο να μην τους λείψει τίποτα και να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και όχι σε ένα ίδρυμα φιλοξενίας. Όλα, δε, τα παραπάνω γίνονται υπό το απρόσκοπτο και συνεχές ενδιαφέρον του μητροπολίτη Μεσσηνίας, που αγωνιά και αγωνίζεται προκειμένου και τα ιδρύματα να λειτουργούν άψογα, και εν γένει το φιλανθρωπικό και ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, σε συνάφεια και σε συνέργεια με το λειτουργικό και πνευματικό έργο, «να αποβαίνουν συνεπικουρία και πάνω από όλα αναγκαία για το συνάνθρωπο». Έτσι τόνισε πως, ό,τι και αν χρειάζεται ο καθένας, μπορεί να το βρει στην Εκκλησία, από το χαμόγελο και τον καλό λόγο μέχρι και τη βοήθεια σε ανάγκες και αιτήματα τα οποία αγγίζουν είτε θέματα υγείας, είτε προσωπικά, είτε οτιδήποτε μπορεί να φέρει κάποιον σε δυσχερή θέση να χτυπά την πόρτα κάποιου άλλου και να ζητά.

Μιλώντας με αριθμούς

Το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας, όπως είπε ο πρωτοσύγκελος, ξεπερνά το 1,5 εκ ευρώ το χρόνο, νούμερο, βέβαια, που περιλαμβάνει και τους μισθούς των εργαζομένων στα Ιδρύματα.

Ειδικότερα για το Φιλόπτωχο Ταμείο, του οποίου μέχρι πρότινος ηγείτο, ανέφερε ότι η βοήθεια που προσφέρει ξεπερνά τα 100.000 ευρώ το χρόνο, ενώ τα 250.000 ευρώ αγγίζουν τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, που είναι 38 στο σύνολο στην επικράτεια της Μητρόπολης.

Σε επίπεδο Καλαμάτας, βοηθούνται περίπου 350 οικογένειες, αριθμός περίπου ίδιος με πέρυσι.

Τα έξοδα για τις βοήθειες αυξάνονται αλλά μειώνονται τα έσοδα

Δυστυχώς, όπως σημείωσε στη συνέχεια, οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια αυξάνονται και έτσι αυξάνεται και το κόστος, ενώ μειώνονται τα έσοδα. Δηλαδή, μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που δίνουν βοήθεια στην Εκκλησία, προκειμένου αυτή με τη σειρά της να βοηθήσει ανήμπορους ανθρώπους.

Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ