Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 5:23

Αρχιερατικό συλλείτουργο επί τη μνήμη των τεσσάρων Νεομαρτύρων στο Ρέθυμνο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη. Με την ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης κ. Ευγενίου στους εορτασμούς έλαβαν μέρος μετά του οικείου Μητροπολίτου οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο μόλις εκλεγείς Μητροπολίτης Ιεραπύτνης κ. Κύριλλος, και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος, Χρυσουπόλεως κ. Κωνσταντίνος (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της εν Θεσσαλονίκη Ι. Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων.

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε του συλλειτούργου ο Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,που εκήρυξε και τον Θ. Λόγον.

Οι τέσσερις Μάρτυρες, που τιμάμε σήμερα την μνήμη τους, είπε ο Σεβασμιώτατος,ήσαν άνθρωποι συνηθισμένοι σαν κι εμάς. Δεν θα σας πως για το ιστορικό του μαρτυρίου των γιατί το γνωρίζετε. Θα θέσω όμως ένα ερώτημα. Πώς κατόρθωσαν να αποδειχθούν δυνατοί οι τέσσερις Μάρτυρες και να αντιμετωπίσουν το μαρτύριο και τον θάνατο χάριν του Χριστού; Ακριβώς ο Χριστός ήταν η πηγή της δυνάμεώς τους.

Η δύναμη γοητεύει πάντα τους ανθρώπους. Όλοι θέλουν να είναι δυνατοί. Να εξουσιάζουν. Να διατάζουν. Κοιτάξτε πόσος αγώνας γίνεται για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας. Άλλη μορφή εξουσίας είναι η οικονομική. Το όνειρο πολλών ανθρώπων, που νομίζουν ότι θα γίνουν ευτυχείς, αν αυξήσουν την οικονομική τους επιφάνεια. Μια τρίτη μορφή δυνάμεως είναι η γνώση,η μόρφωση, η επιστήμη. Στον αιώνα της πληροφορίας ο πιο ενημερωμένος θεωρείται ο πιο δυνατός. Και υπάρχει και η δύναμη της προσωπικότητος. Η δυνατή προσωπικότητα συγκεντρώνει πολλά στοιχεία.

Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο δυνατό. “Κατακυριεύσατε της γης ” ήταν η εντολή Του προς τους πρωτοπλάστους. “Ευθύς επλάσθης και άρχων επλάσθης ” (Γρηγόριος Νύσσης). Αλλά, για να είναι δημιουργική η δύναμή του, πρέπει ο άνθρωπος να μένει ενωμένος με την πηγή της δυνάμεως, τον Θεό. Αλλιώς όλες οι μορφές δυνάμεως αντί να δημιουργούν,καταστρέφουν. Η πολιτική εξουσία καταπιέζει τους λαούς. Η οικονομική τους απομυζά. Η επιστήμη και η τεχνολογία χρησιμοποιείται,για να κατασκευάζει όπλα και οι δυνατές προσωπικότητες θέλουν οι πάντες να τους υπηρετούν.

Εμείς αν θέλουμε να είμαστε δυνατοί,ας μένουμε ενωμένοι με τον Χριστό. Ενσωματωμένοι στην Εκκλησία ,το Σώμα του Χριστού. “Πυρ πνέοντες ως λέοντες ” λέγει ο Ι. Χρυσόστομος ότι αναχωρούν οι πιστοί από τον Ναό μετά την λατρεία. Πυρ όχι καταστροφής, αλλά φλόγα που οικοδομεί και θερμαίνει τις καρδιές. Χριστιανός αδύνατος είναι αντίφαση,είπε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Μετά την Απόλυση ακολούθησε η Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ