Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 6:59

Αρχιερατικό συλλείτουργο για τον άγιο Νεόφυτο τον Αμοργίνο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Αρχιερατικό συλλείτουργο για τον νέο Οσιομάρτυρα Νεόφυτο τον Αμοργίνο τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό
Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Χώρας Αμοργού.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ ενώ συλλειτούργησαν ο οικείος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & νήσων κ. Επιφάνιος και ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεων.

Την εορτή τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Από τα λίγα στοιχεία που γνωρίζουμε για τον βίο του, όπως τα παρουσιάζει στην εργασία του ο κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος, Ο Άγιος Νεόφυτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό το πρώτο ήμισυ του 16ου αιώνα και εκάρη μοναχός στη Μονή της Χοζοβιώτισσας. Στη συνέχεια μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και από εκεί στο νησί των Λειψών το οποίο ανήκε στο συγκεκριμένο μοναστήρι για να ασκητέψει. Εκεί βρίσκει μαρτυρικό τέλος σε μία από τις επιδρομές των Αγαρηνών πειρατών. Το 2002 το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως τον κατατάσσει στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μαζί με τους άλλους Νεομάρτυρες των Λειψών. Από το 2003 η μνήμη του εορτάζεται στην Αμοργό την πρώτη Κυριακή μετά την 10η Ιουλίου. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ανέγερση του πρώτου ναού του Αγίου Νεοφύτου στη Χώρα της Αμοργού.

Φωτογραφικό υλικό από σελίδα FB Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ