Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:21

Αρχιερατικό συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Φωτορεπορτάζ: Μάρκος Παπαγεωργίου

Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Αθηναγόρου, του απολογητού και φιλοσόφου, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Πλήθος ενοριτών προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ναό για να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους το «Έτη πολλά».

Του όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο κ. Αθηναγόρας, ενώ συλλειτουργούντες ήταν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος  και οι Επίσκοποι Νιέρι και Ορους Κένυας κ. Νεόφυτος, Σαλώνων κ. Αντώνιος και Μεθώνης κ. Κλήμης.

Επίσης, παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας π. Επιφάνιος Αρβανίτης, Ιλίου π. Γαβριήλ Ασπρολούπος, καθώς και ο ιεροκήρυκάς της Μητροπόλεως Κηφισίας π. Νικάνορας Καραγιάννης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, τονίζοντας μάλιστα πόσο επίκαιρη είναι η συνάντηση του Χριστού με το κακό, στο πρόσωπο δύο δαιμονισμένων, που ζούσαν απομονωμένοι στο περιθώριο και η εν τέλει απελευθέρωση και απαλλαγή τους από αυτό. “Το κακό δεν αντιμετωπίζεται πάντα με ανθρώπινες δυνάμεις και σίγουρα όχι με άλλο κακό, ή με τη βία. Όποιος πιστέψει σε αυτό, τότε αυτόματα θα γίνει μέρος του κακού”, είπε χαρακτηριστικά.

O κ. Ιγνάτιος τόνισε πως “Η απάντηση βρίσκεται στη θεϊκή παρέμβαση του Κυρίου, που έρχεται να ισορροπήσει τον διαταραγμένο άνθρωπο, όταν και ο ίδιος νιώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επανέλθει. Η ευθύνη που βαραίνει τον άνθρωπο και μία κοινωνία, που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος, αγνοώντας τις βασικές αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, είναι τεράστια. Οι άνθρωποι δεν αντέχουν την Αλήθεια του λόγου του Θεού. Γνωρίζουν πως πρέπει να μετανοήσουν και να αλλάξουν τρόπο ζωής, δεν είναι έτοιμοι όμως για κάτι τέτοιο”, τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως: “όταν σε μια κοινωνία, ο καθένας αποσύροντας από πάνω του, την προσωπική του ευθύνη, ενδίδει σε μία κοινωνική απραξία και τότε το κακό προοδεύει. Εδώ ακριβώς χρειάζεται η πίστη, να αντιτάξει την Αλήθεια του Θεού και να οδηγήσει σε μια κοινωνία αγάπης και προσφοράς. Αυτή είναι και η αποστολή της Εκκλησίας”.

Παράλληλα ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα, εξυμνώντας τον για τη σεμνότητα, το ταπεινό φρόνημα, την πραότητα που τον διακρίνει, αλλά και για τον αγώνα που κάνει για την ένταξη και την κοινωνικοποίηση των κατοίκων της κοινότητας των Ρομά, με καινοτόμα έργα. Μάλιστα, τον συνεχάρη λέγοντας χαρακτηριστικά, πως αποτελεί παράδειγμα και για τη δική του Μητρόπολη, αλλά και την αντίστοιχη κοινότητα. “Αντί να καταριόμαστε το σκοτάδι, αρκεί να ανάψουμε ένα κερί, ώστε να ρθει το φως. Από το να βλέπεις απλά το πρόβλημα, αξίζει να ασχοληθείς μαζί του. Είναι ψυχές, βαπτισμένοι και αυτοί, με τα ήθη και την αυθεντικότητά τους. Δε ζητάνε ελεημοσύνη, αλλά ουσιαστική συμπαράσταση. Έτσι μόνο θα αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο, ενωμένοι και δημιουργώντας προϋποθέσεις για να νιώθουν όλοι οι άνθρωποι ασφαλείς”, κατέληξε.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τους αρχιερείς και τον κόσμο που τον τίμησε με την παρουσία του, ενώ μετα το πέρας της Θείας Λειτουργίας μοίρασε ο ίδιος το αντίδωρο, δεχόμενος τις ευχές των πιστών, για έτη πολλά.

Στον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία έψαλλε η χορωδία του Πρωτοψάλτη κ. Λεωνίδα Δούκα. Η ακολουθία μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από το Orthodoxia.Info

Δείτε το BINTEO: Αρχιερατικό Συλλείτουργο στα ονομαστήρια του μητροπολίτη Ιλίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ