Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 15:37

ΒΙΝΤΕΟ- Αρχιεπίσκοπος: Πονάμε βιώνοντας την πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα των άδειων εκκλησιών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Τον πόνο του για την “πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα” των άδειων εκκλησιών αλλά και τη βεβαιότητά του για την αναγκαιότητα των αυστηρών μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, κατά την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου.

Χοροστατώντας στην ακολουθία που τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών στον μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι “είναι πόνος αυτή η ατμόσφαιρα της εκκλησίας, να μη μπορούμε να χαρούμε αυτό που διάλεξε η ψυχή μας, να είμαστε στο θυσιαστήριο. Κι εμείς πονάμε αλλά και αυτοί που όρισαν αυτά τα μέτρα δεν το έκαναν με χαρά. Από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο συνεργάτη του. Κι αυτοί πονούν αλλά είναι ανάγκη “ίνα μη το κακό χείρον γένηται”.

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για πρωτόγνωρες εικόνες και συναισθήματα που προκαλούνται από τις άδειες εκκλησίες και τους έρημους δρόμους, υπογραμμίζοντας ότι “είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί αγαπάμε”.

“Δεν κλείνουμε τις εκκλησίες γιατί το θέλουμε”

Σχετικά με το θέμα των ναών που δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών τόνισε ότι “δεν κλείνουμε τις εκκλησίες γιατί το θέλουμε. Πρέπει να ζήσει ο κόσμος και σκοπός της Εκκλησίας είναι η ζωή του ανθρώπου και χρειάζεται να καταλάβουμε ότι αυτό είναι πρόσκαιρο. Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο. Πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι, όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται. Ακούστηκε από κάποιος ότι θέλουν να γιορτάσουν το Πάσχα. Μα και ποιος δεν το θέλει αλλά πρέπει να πειθαρχήσουμε”.

Αναφορικά με το ζήτημα της θείας κοινωνίας, ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε ότι “υπάρχουν δύο ζητήματα, το ένα είναι η θεία κοινωνία και το άλλο η συνάθροιση. Δεν χωρά έκπτωση στο θέμα της θείας ευχαριστίας. Αν δεν έχουμε τη θεία ευχαριστία, δεν έχουμε εκκλησία. Στο θέμα αυτό έχει λόγο η Εκκλησία. Στο θέμα της συνάθροισης έχει λόγο και η πολιτεία. Η πολιτεία έχει λάβει εντολή από τον λαό να κυβερνά, να τον προστατεύει και να διαφυλάσσει τη δημόσια υγεία”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έκανε, ακόμη, λόγο για την έμπρακτη συνδρομή της Εκκλησίας στις προσπάθειες της πολιτείας να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση εξαιτίας της επιδημίας. “Ακούστηκε από μερικούς, πριν από λίγο καιρό έπλεκαν το εγκώμιο της Εκκλησίας, πως αυτά τα πέτρινα χρόνια της κρίσης η Εκκλησία κράτησε την ενότητα του κόσμου. Δεν πέρασε πολύς καιρός και άρχισαν τα πικρόσχολα σχόλια. Θα ήθελα από αυτή τη θέση να πω ότι η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού. Η ΔΙΣ αποφάσισε ουσιαστικά πράγματα. Έθεσε όλες τις δομές της Εκκλησίας στη διάθεση της πολιτείας για την αντιμετώπιση του κακού. Έθεσε στη διάθεση της πολιτείας ακόμη και ιδρύματα που δεν είναι πλήρως έτοιμα, όπως αυτό στο Δήλεσι, για να τα χρησιμοποιήσει στην παρούσα κατάσταση”.

“Να συνεργαστούμε όλοι από κοινού”

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και την πρόθεση της Εκκλησίας “να συνεργαστούμε όλοι από κοινού”, επισημαίνοντας ότι “η Εκκλησία αναλαμβάνει τη σίτιση και τη συντήρηση 500 ανθρώπων που είναι στον δρόμο”. Παράλληλα, κάλεσε όλους “να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των ανθρώπων που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης”.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, λέγοντας ότι “αισθάνομαι την ανάγκη από αυτή τη θέση να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιατρούς, τους νοσηλευτές, όσους εργάζονται μαζί τους, όσους επιμένουν στα εργαστήρια να βρουν το φάρμακο”.

Κλείνοντας τον λόγο του, ευχήθηκε “να έχει φύγει αυτή η λαίλαπα μέχρι την απόδοση του Πάσχα για να γιορτάσουμε και να κοινωνήσουμε όλοι μαζί. Να πειθαρχήσουμε και να έχουμε κουράγιο. Θα περάσει και αυτό. Θα νικήσουμε για άλλη μια φορά”.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ