Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 9:24

Αρχιεπίσκοπος: “Εύχομαι ο αγιασμός αυτός να φωτίσει εμάς τους αρχιερείς, να φωτίσει και τους βουλευτές”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Καλή δύναμη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής λίγο πριν τον καθιερωμένο αγιασμό στη Βουλή για την έναρξη των εργασιών της Γ’ Συνόδου της ΙΖ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου και κάλεσε το κράτος να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

Λίγο πριν την ακολουθία του αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. «Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη και να μην ασχολούμαστε με γκρίνιες και μικρότητες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε «αυτός ο χρόνος να μας πάει λίγο πιο ψηλά και να δούμε τα προβλήματα καθαρά».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που αρχίζουν αύριο σημειώνοντας πως ένα από τα θέματα είναι οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας και, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι μία ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις μας και να πούμε σε όλους ότι εδώ είμαστε. Είμαστε οι πατέρες σας, τα αδέλφια σας, είμαστε μία οικογένεια. Καλούμαστε να συνεργαστούμε σε βασικά στοιχεία της πατρίδας και της Εκκλησίας, ώστε αυτή η συνεργασία να είναι ωφέλιμη για τον λαό».

Ο κ. Βούτσης μεταξύ άλλων κάλεσε την Εκκλησία της Ελλάδος να δώσει το δικό της αποτύπωμα και την δική της συμβολή για να ορθοποδήσει ο λαός. «Πιστεύω ότι όλοι έχουμε την εμπειρία και την σοφία για να προσεγγίζουμε τα πράγματα μέσα από τον ορθό λόγο, τις εμπειρίες και την παράδοση» επεσήμανε ο κ. Βούτσης και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του υπογραμμίζοντας πως δεν είναι τυπική.

Τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης.

Μετά τον αγιασμό ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε δύναμη, φωτισμό και σύνεση και κάλεσε τους βουλευτές να εργάζονται για το καλό της πατρίδας και μάλιστα, «όχι μόνο στο πλαίσιο της ελληνικής πολιτείας, αλλά να δούμε λίγο ψηλότερα το έθνος μας. Καλές και πολλές υπομονές».

«Ζούμε μία ωραία σύμπτωση αυτές τις ημέρες, σήμερα κάναμε τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της Βουλής μας, και από εδώ συνέχεια θα έχουμε τον αγιασμό και την έναρξη των εργασιών της αντίστοιχης Βουλής, μάλλον της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι πράγματι πολύ σπουδαία αυτή η στιγμή, διότι οι δύο μεγάλοι θεσμοί συνέρχονται επί τα αυτώ, να αντιμετωπίσουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι Έλληνες. Να ευχηθείτε ο αγιασμός αυτός να είναι δημιουργικός, να φωτίσει κι εμάς τους αρχιερείς, να φωτίσει και τους βουλευτές μας, να φωτίσει και τον λαό μας, ώστε να πάμε μπροστά» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, εξερχόμενος του μεγάρου της Βουλής, αμέσως μετά την τελετή του αγιασμού για την έναρξη της νέας Συνόδου.

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της Εκκλησίας στο ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Όλα αυτά είναι παχνιδίσματα. Παιχνιδίσματα είναι. Η Εκκλησία έχει τις δικές της τις θέσεις. Η πατρίδα μας έχει τις παραδόσεις, έχει την οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εφευρήματα για να σκορπάμε την ώρα μας και τον χρόνο μας».

Επίσης, δημοσιογράφος ζήτησε διευκρίνηση για την δήλωση να κοιτάμε ψηλότερα, και ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «ασχολούμεθα όλοι με τα δάνεια, τι χρωστάμε, το τούτο, το κείνο. Εδώ είμαστε περίπου 10 εκατομμύρια. Άλλα 10 εκατομμύρια Έλληνες σκορπισμένοι σε όλον τον κόσμο. Τους σκέπτεται κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα».

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος, Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ