Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 15:38

Αποφάσεις της 22ης γενικής συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ιδιαίτερη ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, «τη συστηματική καταστροφή ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών τόπων υπό τη συγκάλυψη του Ισλάμ» εξέφρασαν τα μέλη της 22ης γενικής συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.


Στη Βιένη όπου συνεδρίασαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί βουλευτές από διαφορετικά κοινοβούλια σε ολόκληρο τον κόσμο, τέθηκε μια σειρά από ζητήματα όπως η διατήρηση της πολιτισμικής και της θρησκευτικής ταυτότητας αλλά και το παγκόσμιο πρόβλημα των συνεχών οικονομικών κρίσεων και πολεμικών συρράξεων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Ζητάμε να σταματήσει η μετανάστευση και προσφυγιά μεγάλων τμημάτων του λαού της περιοχής εγκαταλείποντας τις πατρογονικές τους εστίες με κατεύθυνση προς το άγνωστο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς κάθε πολίτη Χριστιανό ή Μουσουλμάνο που διώκεται, φυλακίζεται, εξορίζεται και οδηγείται στην απόγνωση και την κοινωνική απομόνωση. Ιδιαίτερα συμπαραστεκόμαστε προς τους χριστιανούς των κοινοτήτων μας των δοκιμαζομένων περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Συρίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ορθόδοξοι βουλευτές.

Τα μέλη της Δ.Σ.Ο. εξέδωσαν δυο ψηφίσματα. Ενα κεντρικό με τις θέσεις της 22ης Γενικής Συνέλευσης και ένα δεύτερο ειδικά για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) από το κέντρο της Ευρώπης, την πόλη της Βιέννης, από τον χώρο της ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης απευθύνει προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης στον κόσμο, προς κάθε πιστό στην έννοια και στην ύπαρξη του ζώντος Θεού, προς κάθε χριστιανό, προς κάθε πολιτικό του αγωνιζόμενου κοινωνικού χώρου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μήνυμα συμφιλίωσης και ελπίδας.

Χαιρετίζει με αγάπη και υπερηφάνεια τους πολίτες των ορθοδόξων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, που μακριά από τον οικείο χώρο της πατρίδας και της οικογένειας, δίνουν επί αιώνες τώρα μαρτυρία χριστιανικού ορθοδόξου φρονήματος διατηρώντας ζωντανή και ακμαία την θρησκευτική τους πίστη και την πολιτισμική τους ταυτότητα, το δικό τους αξιακό σύστημα, συνυπάρχοντας αρμονικά και δημιουργικά με τον λαό της νέας τους πατρίδας, μακριά από πάσης φύσεως εθνικισμούς και τοπικισμούς.

Εκτιμούμε πως η διατήρηση της πολιτισμικής και της θρησκευτικής ταυτότητας, είναι στοιχείο πολιτισμικού πλούτου, απολύτως απαραίτητο για τον σύγχρονο κόσμο και συμβάλει την γόνιμη ποικιλομορφία του σύγχρονου πολιτισμού και στην αλληλοκατανόηση των ανθρώπων.

Προς όλους τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βιώνουν τις επιπτώσεις επάλληλων οικονομικών και άλλων κρίσεων, προς κάθε πολίτη που παλεύει ενάντια στην ασυδοσία και τις χωρίς όρους εκμετάλλευση και προσπορισμό κέρδους των κεφαλαίων του απόλυτου τίποτε και της δημιουργικής λογιστικής και της απάτης, που όχι μόνο δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη αλλά στέλνει στο περιθώριο της ζωής μεγάλες ομάδες πολιτών. Παρά το ναυάγιο του μοντέλου “Οικονομία-Καζίνο” που ακολούθησε με την κατάρρευση των Fannie May & Lehman Brothers, η διεθνής κοινότητα φαίνεται αδύναμη να επιβάλει κανόνες στην δημιουργία και ανάπτυξη παρόμοιων «επενδυτικών» πρωτοβουλιών, που όχι μόνο δεν προσπορίζουν πλούτο στην κοινωνία, αντίθετα περιορίζουν τις πραγματικές επενδύσεις που αξιολογούνται πλέον ως μη κερδοφόρες και αντιπαραγωγικές. Οι νέες τεχνολογίες, που ως μέσα είναι χρήσιμες για την άμεση δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα, στα χέρια επιτήδειων «οικονομικών παραγόντων» μεταβάλουν την πραγματική οικονομία σε τυχερό παιχνίδι χρηματιστηριακής λογικής, χωρίς ουδεμία αναφορά στους πραγματικούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Μια νέα γενιά ανθρώπων μεγαλώνει όχι πλέον με το ιδανικό της αγάπης προς την εργασία, και της ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην πραγματική οικονομία, αλλά με το ενδιαφέρον να στρέφεται προς το εύκολο ευκαιριακό κέρδος.

Οι δυσκολίες της ζωής, της επιβίωσης, αυτές που προξενούν οι διαρκείς οικονομικές κρίσεις των καιρών, δεν μπορούν να μεταβληθούν σε δομικές, διαρκείς και μόνιμες κρίσεις της κοινωνίας μας, ούτε να παρασύρουν τους λαούς σε απεγνωσμένα διαβήματα.

Ολοένα και πιο συχνά θρηνούμε νέα θύματα ατυχημάτων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων που στοιχίζουν τόσες ζωές αθώων ανθρώπων που αναζητούν μια περιοχή γαλήνης για αυτούς και τις οικογένειές τους. Για το λόγο αυτό διακηρύσσουμε ότι η πλεονεξία του διεθνούς ανεξέλεγκτου κεφαλαίου, δεν μπορεί να συνεχίζει να διαταράσσει τον γεωπολιτικό χάρτη πλουτοπαραγωγικών περιοχών και να εξάπτει την θρησκευτική αντιπαράθεση και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Το πολιτικό κενό, την κοινωνική δυσαρέσκεια σπεύδουν να καλύψουν κάθε λογής κατά κύριο λόγο ακροδεξιοί αντιευρωπαϊκοί λαϊκισμοί και τοπικοί εθνικισμοί.

Οι επισημάνσεις εν προκειμένω στο κοινό ανακοινωθέν των Ορθοδόξων Προκαθημένων των Εκκλησιών κατά την σύναξή τους στο Φανάρι, το έτος 2014, θέτουν τις διαστάσεις του προβλήματος:

«…..4. Η παγκόσμιος οικονομική κρίσις αποτελεί θεμελιώδη απειλήν διά την δικαιοσύνην και την ειρήνην εις τοπικόν και παγκόσμιον επίπεδον.
Αι συνέπειαι αυτής είναι εμφανείς εις άπαντα τα στρώματα της κοινωνίας, ένθα απουσιάζουν αξίαι ως η αξιοπρέπεια του προσώπου, η αδελφική αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη. Τα αίτια της κρίσεως ταύτης δεν είναι αμιγώς οικονομικά.
Είναι και πνευματικής και ηθικής φύσεως. Αντί του συσχηματισμού προς τα παγκόσμια είδωλα της ισχύος, της πλεονεξίας και της φιληδονίας, εξαίρομεν την αποστολήν μας να μεταμορφώσωμεν τον κόσμον, εφαρμόζοντες τας αρχάς της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της αγάπης…».
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρακολουθούμε και εμείς τις εργασίες προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών που πρόκειται να συνέλθει «…υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη το 2016, εκτός απροόπτου…» και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην άρτια προετοιμασία της.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συστηματική καταστροφή ιστορικών μνημείων και της αρχαιολογικών τόπων υπό τη συγκάλυψη του Ισλάμ. Πρόκειται για μείζονα απώλεια, η οποία θα επηρεάζει αρνητικά τις τοπικές κοινωνίες στο διηνεκές, τόσο λόγω της πολιτιστικής σημασίας των μνημείων – ως πηγής πληροφοριών για το παρελθόν και ως συμβόλων της ταυτότητας και της ιστορικής συνέχειας των κοινοτήτων – όσο και λόγω της ευρύτερης κοινωνικο-οικονομικής αξίας τους. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι απλά μια δευτερεύουσα απώλεια των πολεμικών συγκρούσεων, γιατί αποτελεί βασικό πόρο, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση της ζωτικής αντοχής των κοινοτήτων.

Ζητάμε να σταματήσει η μετανάστευση και προσφυγιά μεγάλων τμημάτων του λαού της περιοχής εγκαταλείποντας τις πατρογονικές τους εστίες με κατεύθυνση προς το άγνωστο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς κάθε πολίτη Χριστιανό ή Μουσουλμάνο που διώκεται, φυλακίζεται, εξορίζεται και οδηγείται στην απόγνωση και την κοινωνική απομόνωση. Ιδιαίτερα συμπαραστεκόμαστε προς τους χριστιανούς των κοινοτήτων μας των δοκιμαζομένων περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Συρίας.

Τέλος, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τα τραγικά θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ποντίων και στους χιλιάδες αθώους νεκρούς του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Ψήφισμα
για την προστασία των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών
μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή

α. Ανησυχώντας σοβαρά με την ταχύτατη και δραματική επιδείνωση της ασφάλειας των Χριστιανών και άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και των κοινοτήτων τους (παρακάτω – “των Κοινοτήτων”)

β. Παρακολουθώντας με ανησυχία τις βάρβαρες πρακτικές προς τις Κοινότητες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, με επικεφαλής το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που συνιστούν βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πράξεις γενοκτονίας,

γ. Θεωρώντας ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει άμεσα να προβεί σε απαραίτητες και αποτελεσματικές ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τις Κοινότητες, ανεξαρτήτως πολιτικού τους προσανατολισμού,

Η 22η ετήσια Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο αποφασίζει με το παρόν να:

1 – Υιοθετήσει, ως δράση ύψιστης προτεραιότητας για τη Δ.Σ.Ο, τον στόχο να εργαστεί προς την αποτελεσματική και επείγουσα προστασία όλων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή από τους κινδύνους εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίες.

2 –Αναθέσει στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Γενικό Γραμματέα, να συστήσει άμεσα μία ειδική ομάδα υψηλού επιπέδου, η οποία να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης και ελέγχου για την υλοποίησή του με όλα τα κράτη, τα κοινοβούλια, τους Διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάδειξη και επίτευξη των στόχων προστασίας των Χριστιανών και των κοινοτήτων της περιοχής από θανάσιμο κίνδυνο και τις διώξεις.

3 – Εντείνει τη συνεργασία για την προστασία των Χριστιανών και των κοινοτήτων της περιοχής και την προώθηση της ελευθερίας της συνείδησης και της θρησκείας, ιδίως, με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

4. –Αναθέσει στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. να κάνουν έκκληση προς την ηγεσία του ΟΗΕ στο πλαίσιο της
4ης Συνάντησης των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2015, με τη δήλωση για την υιοθέτηση άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή από τους μαζικούς διωγμούς και την εξόντωση.

5. –Συγκαλέσει υπό την αιγίδα της Δ.Σ.Ο. ειδικό διεθνές συνέδριο για την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή όχι αργότερα από το Νοέμβριο του 2015, αποστέλλοντας προσκλήσεις προς τους επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών του Λιβάνου, Συρίας, Ιράν, Ιορδανίας και άλλων χωρών της περιοχής.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ