Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:28

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα οστά του Σαμουήλ πίσω από την αλλαγή στάσης των Βούλγαρων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Το παιχνίδι «πάρτα όλα» θυμίζει η διαπραγματευτική γραμμή που έχει επιλέξει τις τελευταίες ημέρες η Εκκλησία της Βουλγαρίας που με μια κίνηση επιχειρεί να καλύψει τρία μεγάλα κεφάλαια. Τον εσωτερικό της εθνικισμό, τις καλές σχέσεις με την Μόσχα αλλά και την εικόνα της ως παραδοσιακή και αντιοικουμενιστική.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info, ο κύριος λόγος για τον οποίο η Εκκλησία της Βουλγαρίας διαδίδει πως δεν θα παραστεί στην Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης είναι όχι αυτός που περιγράφεται στις επίσημες θέσεις αλλά ο επαναπατρισμός άνευ ανταλλάγματος των οστών του «γενάρχη» των Βουλγάρων, Βασιλιά Σαμουήλ.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως αυτό που μετ’ επιτάσεως ζητά η Εκκλησία της Βουλγαρίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλάδα είναι η επιστροφή των οστών από το βυζαντινό μουσείο της Θεσσαλονίκης όπου φυλάσσονται σήμερα ύστερα από την ανακάλυψη τους στην Πρέσπα.

«Πρόκειται για εκβιασμό άνευ προηγουμένου», σημείωσε στο orthodoxia.info ιεράρχης που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός πως λίγες μέρες πριν τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου, η βουλγαρική Εκκλησία προτάσσει εθνικιστικά ζητήματα.

Όπως όλα δείχνουν, οι κινήσεις της Εκκλησίας της Βουλγαρίας ήταν καλά μελετημένες. Λίγες ημέρες πριν, ο πατριάρχης κ. Νεόφυτος δέχθηκε τον γνωστό για τις αντιοικουμενιστικές θέσεις του πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Ζήση μαζί με άλλους Έλληνες κληρικούς με παρόμοιες θέσεις. Το μήνυμα που εξέπεμπε η βουλγαρική Εκκλησία ήταν σαφές.

Λίγο αργότερα κι ενώ η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει επιφυλάξεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως οι θέσεις των Προκαθημένων και των παρατηρητών, τα έξοδα της Συνόδου και μια σειρά από άλλα διαδικαστικά, η Σόφια υιοθετεί τις θέσεις αυτές, προσθέτει και κάποιες από αυτές των ζηλωτών και ούτε λίγο ούτε πολύ ρίχνει «φωτιά» στην Πανορθόδοξη λίγες εβδομάδες πριν τη σύγκλησή της.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποιεί το κοινό που θέλει πιο σκληρή στάση σε θέματα πίστεως και επικοινωνίας με τα άλλα δόγματα και ομολογίες, συσφίγγει τις σχέσεις με τη Μόσχα που βρίσκει έναν ακόμη συμπαραστάτη και κρατά μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας τις πραγματικές της επιδιώξεις.

Για τις πιέσεις που ασκεί η βουλγαρική πλευρά είναι ενήμερη και η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι σε όλα για να συγκληθεί η Σύνοδος», δήλωσε στο Associated Press o εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριάρχη π. Ιωάννης Χρυσαυγής ο οποίος χαρακτήρισε την ενότητα «αργή και επίπονη διαδικασία».

Υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο μίλησε στο orthodoxia.info ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, σημείωσε με νόημα πως «σε μια εποχή που χριστιανοί ανά τον κόσμο αποκεφαλίζονται και εκτελούνται δεν θα ήταν καλύτερο να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλο ως ορθόδοξη κοινότητα;» για να συμπληρώσει πως «ο λαός απαιτεί τον διάλογο μεταξύ αδελφών. Γιατί φοβούνται τον διάλογο;».

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΕ

bulgaria_patriarchΛίγους μήνες πριν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Βουλγαρία, έθεσε θέμα επιστροφής των κλαπέντων από τα βουλγαρικά στρατεύματα εκκλησιαστικών κειμηλίων από τα μοναστήρια της Βόρειας Ελλάδας.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται εκατοντάδες μοναδικά χειρόγραφα αλλά και ο διάκοσμος της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.

Το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στη βουλγαρική εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία που, όπως όλα δείχνουν, περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να καταθέσει τα δικά της «αιτήματα».

Ελλάδα και Βουλγαρία βρίσκονται δεκαετίες τώρα σε επαφές για την ανταλλαγή των οστών με κειμήλια που έχουν κλαπεί από τη Β. Ελλάδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η πλευρά των γειτόνων επιμένει να ζητά να κρατήσει στην κατοχή της τα σημαντικότερα κειμήλια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ