Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:21

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι διάλογοι στη συνάντηση των Ιεροσολυμιτών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε στην αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την επικείμενη σύναξη στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων φέρεται να είπε στους απεσταλμένους του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που προειδοποίησε πως με τη στάση που κρατά τελευταία το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Ορθοδοξίας, την οποία το Φανάρι θα προασπίσει.

Το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα φιλικό με τις δυο αντιπροσωπείες να συζητούν για αρκετή ώρα όλες τις παραμέτρους της κρίσης που έχει προκληθεί. Παγιδεύτηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ακούστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της οποίας οι Ιεροσολυμίτες αρχιερείς προσπαθούσαν να πείσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους αρχιερείς του θρόνου που ήταν δίπλα του, πως τα Ιεροσόλυμα στηρίζουν και συμπορεύονται με την Κωνσταντινούπολη.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης στο Αμμάν αλλά και για τους λόγους που οδήγησαν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε αυτήν τη πρωτοβουλία, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κρίθηκαν διαφωτιστικές.

Αρχιερέας που συμμετείχε στην συνάντηση είπε στο orthodoxia.info πως η αίσθηση που αποκόμισε από τους αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ήταν πως «δεν ξέρουν γιατί το κάνουν» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η αδυναμία τους να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της πρωτοβουλίας τους κατέστησε περισσότερο από  σαφές πως δεν είναι δική τους.

Η αίσθηση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Εκκλησία των Ιεροσολύμων ήταν εμφανής στα μάτια των αρχιερέων της Κωνσταντινούπολης, ένας εκ των οποίων μάλιστα, είπε προς τους αρχιερείς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων πως εάν συνεχιστεί η ρωσική επεκτατικότητα «είσαστε οι επόμενοι» εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας των προσκυνημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχει ο ίδιος ή αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου στην σύναξη στο Αμμάν, ρωτώντας με νόημα τους μητροπολίτες από τα Ιεροσόλυμα. «Τον Κιέβου τον καλέσατε;».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του orthodoxia.info η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δεν έδωσε σαφή απάντηση για τους Προκαθημένους που θα μεταβούν στην Ιορδανία κάνοντας λόγο για επτά Εκκλησίες οι οποίες θα παραστούν είτε δια των Προκαθημένων τους είτε δια αντιπροσωπειών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ