Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:04

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κύριλλος προς Ιερώνυμο: Θα γίνει σχίσμα αν δοθεί Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Τούς φόβους του πως αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προχωρήσει στην έκδοση Τόμου Αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της Ουκρανίας θα προκληθεί σχίσμα χειρότερο αυτού που χώρισε τους Χριστιανούς σε Ορθοδόξους και Καθολικούς εκφράζει με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info στην επιστολή επαναλαμβάνεται η δέσμευση που είχε δώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης προς την Εκκλησία της Ρωσίας περί της μη αλλαγής του εκκλησιαστικού καθεστώτος στην Ουκρανία ενώ γίνονται σαφείς αναφορές στην υπό τον «πατριάρχη» Φιλάρετο «Εκκλησία» στην οποία όπως φαίνεται οι Ρώσοι πιστεύουν πως θα δοθεί το Αυτοκέφαλο.

Η επιστολή του Πατριάρχη Ρωσίας ήρθε λίγες μέρες μετά αυτήν του Μητροπολίτη Κιέβου Ονουφρίου ο οποίος επίσης ζητά από την εκκλησία της Ελλάδος να μην δεχθεί την αλλαγή του εκκλησιαστικού status στην χώρα.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Εκτός από τις εκκλησιαστικές αρχές της Ρωσίας, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και η κυβέρνηση της χώρας. Ήδη ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, επισκέφθηκε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και τον αρμόδιο για τα εκκλησιαστικά ζητήματα υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Αμανατίδη, στους οποίους εκδήλωσε το ενδιαφέρον τις κυβέρνησης του για τις εξελίξεις στο ουκρανικό, ξεκαθαρίζοντας με την στάση του πως για την Κυβέρνηση του, το θέμα δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό.

Σε αντίθεση με τους εκκλησιαστικούς άνδρες που έσπευσαν να κλιμακώσουν την ένταση προειδοποιώντας με σχίσμα, η ρωσική κυβέρνηση κρατά εξαιρετικά χαμηλούς τόνους – για την ώρα – αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως στην περίπτωση τετελεσμένων γεγονότων θα υπάρξει αντίστοιχη κλιμάκωση.

Ανάλογη ενημέρωση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info την επιστολή του Πατριάρχη Κύριλλου είχε επιφορτιστεί να παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ο οποίος είχε ζητήσει να γίνει δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο.

Η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε αφού οι μέρες που εξυπηρετούσαν τον Ρώσο απεσταλμένο ήταν εξαιρετικά δύσκολες για το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου. Η επιστολή εστάλη τελικά ταχυδρομικώς αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε πρόσφατα με ανώτατο κληρικό τρίτης Εκκλησίας ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στην Αθήνα το μήνυμα της Μόσχας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ