Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:36

Αποκαλυπτήρια μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη στο Γομάτι

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε μια πανηγυρική τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη στην είσοδο του Ιερού Ναού Παναγίας, στο Γομάτι, παρουσία αξιωματούχων και εκπροσώπων της ρωσικής και της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας και του Αγίου Όρους.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Pavel Zhuravlev μετά από έκκληση της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους προς τον Πρόεδρο Πούτιν και τοποθετήθηκε με ευλογία του Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεοκλήτου.

“Ευχαριστούμε όλους όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία του μνημείου, το οποίο θα αποτελέσει πόλο έλξης των ορθοδόξων, καθώς ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης με την αυστηρότητά του στην εν Χριστώ ζωή και τις πνευματικές του διδασκαλίες έγινε γνωστός όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε όλα τα μέρη του Ορθόδοξου κόσμου” ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbakov.

Στα αποκαλυπτήρια επίσης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος του Σεργιέφ Ποσάντ, κ.κ. Θεόγνωστος, ο Ηγούμενος της Μονής Παντελεήμονος του Αγ. Όρους, Ευλόγιος, ο Γέροντας Ίλι (πνευματικός του Πατριάρχη Μόσχας), ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ιερισσού, αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ριγανάς, ο Γέροντας Παύλος Λαυριώτης και άλλοι.

Λίγα Λόγια για τον Άγιο Σιλουανό των Αθωνίτη

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φυσιογνωμίες του αγιορείτικου και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού.

Γεννήθηκε το 1866 στη Ρωσία και το 1892 ήρθε στο Άγιον Όρος, στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην άσκηση και την προσευχή. Το 1915 βγήκε για λίγο από το Άγιον Όρος και επισκέφθηκε τα μοναστήρια της πατρίδας του. Απεβίωσε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1938 και η Ορθόδοξη Εκκλησία τον κατέταξε στους Αγίους το 1987.

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης έγινε γνωστός πριν ακόμα αγιοκαταχτεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία με το βιογραφικό έργο «Ο γέροντας Σιλουανός του Άθω», που το συνέγραψε με ωραίο τρόπο ο Ηγούμενος της Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος, που έζησε κοντά στον Άγιο για πολύ καιρό στον Άθω.

Πηγή:halkidikinews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ