Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:35

Απελθέτω απ’ εμού η σύγκρουση… Συμβιβασμός εν αναμονή εξελίξεων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, μοιάζει η ερμηνεία της δίωρης συνάντησης Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από την μια πλευρά ο Αρχιεπίσκοπος έχοντας στο πλευρό του τους μητροπολίτες Φθιώτιδος Νικόλαο, Σπάρτης Ευστάθιο και Μεσογαίας Νικόλαο, τον αρχιγραμματεα επιςκοπο Μεθωνης κ. Κλημη καθώς και τον νομικό σύμβουλο της Εκκλησίας κ. Θεοδωρο Παπαγεωργίου κι από την άλλη ο πρωθυπουργός από κοινού με τον κυβερνητικό του εταίρο, υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον αρμόδιο για τα θρησκεύματα υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, άνοιξαν τα χαρτιά τους αναζητώντας τρόπο αποφυγής της σύγκρουσης που όπως φάνηκε καμία πλευρά δεν επιθυμεί.

Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info έκαναν λόγο για ανοιχτή συζήτηση από πλευράς Εκκλησίας, με τον Αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες να θέτουν στο τραπέζι όλα όσα έχουν ενοχλήσει την Εκκλησία.

Η Εκκλησία δήλωσε απόλυτα προσβεβλημένη για τα όσα ειπώθηκαν περί συμβολής της στην κατάπτωση της κοινωνίας αλλά και για το γεγονός πως οι τελικές αποφάσεις για το μάθημα των θρησκευτικών πάρθηκαν και ανακοινώθηκαν απροειδοποίητα.

Στην ουσία πάντως και παρά το γεγονός πως η συνάντηση έγινε με θέμα τα θρησκευτικά, Εκκλησία και Κυβέρνηση επιχείρησαν να δουν αν τελικά μπορούν να «επικοινωνήσουν» ή όχι.

Εκκλησιαστικές πηγές σημείωσαν στο orthodoxia.info ότι η αίσθηση που αποκόμισαν για τον υπουργό Παιδείας ήταν πως θα δυσκολευτεί στο μέλλον να έχει συνεργασία με την Εκκλησία αφού παρά τις προσπάθειες να επανέλθει η καλή πίστη το «γυαλί» μάλλον έχει «θρυμματιστεί».

Είναι ενδεικτικό πως κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ. Φίλης είπε τη φράση «την ξέρω την Εκκλησία» για να κληθεί άμεσα από μητροπολίτη να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Ο υπουργός εξήγησε πως εννοούσε ότι γνωρίζει τα του χώρου.

Μάλιστα στην προσπάθεια του να αποδείξει οτι δεν κινήθηκε εν αγνοία της Εκκλησίας υποστήριξε ότι οι κ.κ. Μπέγζος και Γιαγκάζογλου οι οποίοι συμμετείχαν στην εκπόνηση του νέου προγράμματος σπουδών ήταν συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του δεν έκρυψε την ενόχληση του για τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγηση του για την Αριστερά με τον κ. Ιερώνυμο να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Κομβικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων της παρούσας κυβέρνησης με την Εκκλησία, είναι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα του μήνα αλλά και ο θρυλούμενος ανασχηματισμός που αναμένεται να ακολουθήσει.

Η Εκκλησία μπορεί να μην πήρε την αναστολή του νέου προγράμματος σπουδών αλλά ο διάλογος που επιθυμούσε θα ξεκινήσει στο πλαίσιο της συγγραφής των νέων βιβλίων.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν πως για το επόμενο διάστημα Εκκλησία και Κυβέρνηση θα κινηθούν σε «αχαρτογράφητα ύδατα» έως ότου αποκατασταθούν η εμπιστοσύνη και το καλό κλίμα.

Το πρωί συνεδριάζει εκ νέου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, η οποία θα ενημερωθεί από τον Αρχιεπίσκοπο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ