Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 15:09

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ταπεινωμένος αλλά με… δυνατή μνήμη ο πρώην Πειραιώς απαντά στις κατηγορίες Σεραφείμ – ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην πλήρη διάψευση των όσων υποστήριξε στην επιστολή του προς την ΔΙΣ και τους εμπλεκόμενους μητροπολίτες ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σχετικά με την υπόθεση των κατασκηνώσεων στο Καπανδρίτι προχωρά μεσω απαντητικής επιστολής του ο προκάτοχος του, μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος.

«Κατάπληκτος και με πολλήν θλίψην, έλαβα και ανέγνωσα την (…) επιστολήν σας. Δεν επερίμενα ποτέ από εσάς τον οποίον ευηργέτησα, έδειξα ποικιλόμορφον αγάπην και ηγωνίσθην προκειμένου να εκλεγείτε διάδοχος μου, να λάβω τοιάυτην επιστολήν» ξεκινά ο 92χρονος ιεράρχης την επιστολή προς τον διάδοχο του, στον οποίο από τις πρώτες αράδες, υπενθυμίζει το πως βρέθηκε στον Πειραιά.

«Ήλθατε εμπερίστατος από την Αυστραλίαν. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δεν Σας εδέχθη. Εγώ Σας αγκάλιασα, Σας επροστάτεψα στον Πειραιά και κατόπιν Σας κατέστησα Μητροπολίτη (Βασιλέα), παραδώσας την Μητρόπολιν, την οποία επί 30 περίπου έτη, εποίμανα με κόπον, μόχθον και θυσίας» γράφει ο ηγούμενος της Χρυσοπηγής, υπενθυμίζοντας στον σημερινό μητροπολίτη τα όσα ο ίδιος του είχε προσφέρει.

«Τότε που αγωνιζόμουν για να με διαδεχθείτε, μου είπατε μετ’ επιτάσεως να κρατήσω ως διαμονή μου εφ’ όρου ζωής, το Μητροπολιτικό Μέγαρο –το οποίον ο ίδιος ανήγειρα- στην Πειραϊκή. Σας είπα «σ’ αυτό να μείνετε εσείς, ενώ εγώ όσο ζω θα μείνω στο σπίτι της Παιανίας», και το αποδέχθητε. Επίσης μου επροτείνατε και εδέχθην, να έχω αυτοκίνητο, οδηγό και οικονόμο» γράφει ο μητροπολίτης Καλλίνικος και συνεχίζει..

«Ταύτα πάντα ετηρήσατε απαρεγκλήτως έως και σήμερα και Σας ευχαριστώ. Τώρα με εκδιώκετε από την Παιανία θέτοντας ως χρονικό όριο την 31η Μαρτίου και μου στερείτε στο τέλος της ζωής μου, τους δυο ανθρώπους που ανακουφίζουν τα γηρατειά μου».

ΣΥΓΝΩΜΗ

Στην επιστολή του μητροπολίτη Καλλίνικου υπάρχει πολλές φορές η λέξη «συγνώμη» αλλά και η παράκληση προς τον σημερινό μητροπολίτη να μην τον εκδιώξει.

«Πιστεύω ότι είστε ευγνώμων και έχετε αγαθή καρδία. Δεν θα θελήσετε να με τραυματίσετε θανάσιμα τώρα που πλησιάζω τον θάνατον» γράφει ο υπέργηρος μητροπολίτης στον διάδοχο του επαναλαμβάνοντας «Σας ζητώ και πάλιν συγνώμην εάν άθελά μου σας ελύπησα και σας παρακαλώ πολύ να μην επιμείνετε στην αποχώρηση μου εκ της κατοικίας της Παιανίας. Όπως γνωρίζετε σπίτι δικό μου δεν έχω και το κλίμα στην Ι. Μονή Χρυσοπηγής είναι επικίνδυνο για την υγεία μου».

Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία η αναφορά του μητροπολίτη Καλλινίκου στους Πειραιώτες και τον σκανδαλισμό τους. «Μετά από 60 χρόνια ιερωσύνης και προσφοράς στο θυσιαστήριο του Κυρίου μας, θυσίας για τον άνθρωπο και το ποίμνιο μου, δεν επιλέγω να συγκρουστώ μαζί σας διότι το μοναδικό αποτέλεσμα που θα απομείνει στον πιστό λαό μας είναι ο σκανδαλισμός. Επιλέγω ως πατέρας και γέρων να ταπεινωθώ να ζητήσω συγνώμη και να υποχωρήσω και όχι να σκανδαλίσω το ποίμνιο, τα παιδιά μου της Πειραϊκής Εκκλησίας που τόσο αγάπησα και για τα οποία θυσίασα τα πάντα» γράφει χαρακτηριστικά.

ΤΙΣ ΕΙΧΑΤΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ

Στην επιστολή, αντίστοιχη της οποίας έχει χρόνια να δει το φως της δημοσιότητας, ο μητροπολίτης πρώην Πειραιώς εξηγεί τον λόγο για τον οποίο δεν επικοινώνησε με την Μητρόπολη Πειραιώς προκειμένου να ενημερώσει για την πρόθεσή του να παραχωρήσει τις κατασκηνώσεις σε άλλη Μητρόπολη. «Είχα αντιληφθεί ο,τι τις είχατε εγκαταλείψει και είχατε πάψει να ενδιαφέρεστε γι’ αυτές. Με έθλιβε το φαινόμενο της καταρεύσεως και ερημώσεως των» τονίζει ο γέρων ιεράρχης ο οποίος ζητά τη συγχώρεση του διαδόχου του για μια ακόμη φορά.

«Ζητώ συγνώμη που δεν είχα προηγουμένως συζητήσει μαζί Σας, πριν προβώ στην κίνηση που σας ελύπησε. Δεν το έκανα εκ κακής προθέσεως, αλλά εκ πεποιθήσεως –ως προείπα- ότι δεν Σας ενδιέφεραν» γράφει.

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

Όπως είχε αποκαλύψει το orthodoxia.info στην επιστολή του προς την ΔΙΣ και τους εμπλεκόμενους ιεράρχες, ο μητροπολίτης Πειραιώς υποστήριζε πως οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων έχουν χρηματοδοτηθεί από την Μητρόπολη Πειραιά ενώ μάλιστα πωλήθηκαν ακίνητα ιδιοκτησίας του Ι.Ν. αγίου Διονυσίου Πειραιά προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κατασκηνώσεις. «Ουδέν αναληθέστερον» του απαντά ο προκάτοχος του.

«Τις κατασκηνώσεις αυτές τις αρχισα να κτίζω το 1965, όταν ήμουν Αρχιμανδρίτης…» υποστηρίζει ο κ. Καλλίνικος ξεκαθαρίζοντας πως «Δεν δαπάνησα ούτε μια δραχμή της Ι.Μ. Πειραιώς για τις κατασκηνώσεις…» αλλά και πως τα χρήματα από την περιουσία του Αγίου Διονυσίου «εδαπανήθησαν δια την ανέγερσιν του πενταόροφου κτιρίου επί της Ακτής Θεμιστοκλέους όπου στεγάζονται τα γραφεία και οι υπηρεσίες της Ι.Μητροπόλεως» υπενθυμίζοντας του ότι τμήμα των χρημάτων αυτών δαπανήθηκαν για την κατασκευή των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως στην Παιανία.

Μάλιστα επιβεβαιώνει την δεύτερη αποκάλυψη του orthodoxia.info πως ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ επικοινώνησε μαζί του προκειμένου να υποχωρήσει από την συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

«Σας πληροφορώ ότι ο Σεβασμιώτατος Ν. Ιωνίας κ.κ. Γαβριήλ είχε την ευγένεια και την καλοσύνη να υποχωρήσει και να δεχθεί την ακύρωση της συμφωνίας που είχαμε κάνει και να παραδώσει τις κατασκηνώσεις ελεύθερες από κάθε δέσμευσιν» γράφει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Καλλίνικος.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του μητροπολίτη πρώην Πειραιώς προς τον διάδοχό του, όπως την αποκαλύπτει το orthodoxia.info.

Διαβάστε εδώ την επιστολή σε PDF 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ