Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:12

Ανυποχώρητος ο Αθηνών δεν θέλει “Εκκλησίες” τους ετεροδόξους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ Ι ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ Έντονη είναι η αντίθεση της Εκκλησίας της Ελλαδος στην αναφορά των ετεροδόξων ως Εκκλησίες. 

Από χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το θέμα, κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά στο θέμα της τοποθέτησης Ελληνόρυθμου επισκόπου στην Αθήνα.

Σήμερα επανέλαβε τις θέσεις του αρνούμενος να δεχθεί την αναφορά “Εκκλησία” σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΙΣΙ.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο οποίος κατηγόρησε την Εκκλησία της Ελλαδος ότι κρατά “αιχμάλωτη” τη Σύνοδο, υπενθυμίζοντας την υπογραφή των προσυνοδικών κειμένων.

Εμείς έχουμε Σύνοδο 80 αρχιερέων και όχι 10, φέρεται να απάντησε ο κ. Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκε να διαγραφεί από τα πρακτικά αυτός ο διάλογος. Η συνεδρίαση για το κείμενο αυτό θα συνεχιστεί αύριο.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info, πριν ανέβουν οι τόνοι στη συνεδρίαση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρότεινε να συνεργαστούν μεταξύ τους οι μητροπολίτες Περγάμου και Ναυπάκτου, λέγοντας με χιουμoρ, μάλιστα, πως αφού το θέμα δεν αφορά στο ανθρώπινο πρόσωπο, θα μπορέσει να βρεθεί μια άκρη.

Ωστόσο, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου σημείωσε πως δεν μπορεί να συνεισφέρει αφού δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Υπάρχει απόφαση της Ιεραρχίας, είπε. Μάλιστα, σημείωσε πως υπήρξε πρόταση στην Ι.Σ.Ι για αποδοχή της αναφοράς του όρου  “ετερόδοξες Εκκλησίες”, ο οποίος μάλιστα απορρίφθηκε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ιερώνυμος ο οποίος ξεκαθάρισε πως χρειάζεται χρόνος για να ληφθεί αυτή η απόφαση. “Εμείς είμαστε μια ενωμένη ιεραρχία, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε την Ιεραρχία μας”, φέρεται να είπε, εμμένοντας ουσιαστικά στην απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως “είμαστε εδώ οι 25, υπάρχουν άλλοι  πίσω”.

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι κατέβαλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο οποίος, σύμφωνα με άλλες πηγές, σημείωσε πως μπορεί να προχωρήσει το κείμενο με βάση τα όσα επιθυμεί η πλειοψηφία και η Εκκλησία της Ελλάδος να εκφράσει τις επιφυλάξεις της στην υπογραφή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ