Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 18:03

Με δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες αποχαιρέτησαν το Ι.Λείψανο της Αγίας Βαρβάρας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισαν την Αγία Βαρβάρα εκατοντάδες πιστοί που βρέθηκαν στο ομωνυμο ιερό προσκύνημα για να παρακολουθήσουν την σεμνή τελετή.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος συνεπικουρούμενος από τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Θεμάτων αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Σωτηρίαδη τοποθέτησαν την ιερή λάρνακα στην οποία φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα της Αγίας στην ειδική θήκη μεταφοράς της.

Πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί τόσο στον ναό όσο και στους γύρω χώρους έραναν το ιερό λείψανο με λουλούδια ενώ πολλοί που δεν πρόλαβαν προσπάθησαν έστω και την τελευταία στιγμή να αγγίξουν λίγο την λάρνακα. Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα αναγγέλλοντας στην πόλη που έχει το όνομα της Αγίας, το γεγονός της αποχώρησης του Ιερού Λειψάνου.

Νωρίτερα το απόγευμα ο επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε παρουσία πλήθους προσκυνητών. Ιδιαίτερα συγκινημένος από τα όσα συνέβησαν όλες αυτές τις μέρες στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας ο κ. Αγαθάγγελος είπε στους πιστούς πως «Η Αγία αναχωρεί αλλά δεν φεύγει. Η Αγία θα ταξιδέψει αλλά δεν θα μας εγκαταλείψει… είναι μαζί μας». Δακρυσμένος και ο ίδιος είπε στους πιστούς πως «Η αλήθεια είναι ότι θα μας κακοφανεί γιατί όλες αυτές τις μέρες ζούσαμε την Κυριακή του Πάσχα. Κάθε βράδυ είχαμε Ανάσταση, μικροί μεγάλοι στο προαύλιο της Εκκλησίας, έτρεχαν έπαιζαν γελούσαν. Έφερναν φάρμακα κι άναβαν ένα κεράκι ζητώντας το έλεος και τη Χάρη του Θεού δια πρεσβειών της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Όταν το βράδυ αργά ακούσετε τις καμπάνες να σημαίνουν, σημαίνει ότι η Αγία Βαρβάρα έχει αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής».

Ο επίσκοπος μίλησε για τεράστιο αριθμό φαρμάκων που συγκεντρώθηκαν από τους πιστούς όλες αυτές τις μέρες για να τα μοιράσει η Εκκλησία σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, παρομοιάζοντας την ενέργεια αυτή με το θαύμα των άρτων που ήταν πέντε και έγιναν πέντε χιλιάδες. «Ο Θεός είναι μαζί μας. Γι αυτό να μην φοβάστε και να ελπίζετε πάντοτε» τόνισε.

Δείτε εδω το σχετικό βίντεο από τις τελευταίες ακολουθίες

 

Αμέσως μετά, ο προϊστάμενος του Ι. Προσκυνήματος αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Δαμιανάκης και ο συνεφημέριός του Πρεσβύτερος Νικόλαος Γκάτσεβιτς τέλεσαν την τελευταία Θεία Λειτουργία ενώπιον του Ιερού Λειψάνου.

Το Ιερό Λείψανο θα παραδοθεί το πρωί στον Ρωμαιοκαθολικό Πατριάρχη της Βενετίας ο οποίος την παρέδωσε για πρώτη φορά εδώ και 1000 χρόνια σε Ορθόδοξη Εκκλησία.

Να σημειωθεί ότι στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας όπου φυλοξενήθηκε το ιερό σκήνωμα της Αγίας, φυλάσσεται σε μόνιμη βάση μικρό τμήμα του ιερού λειψάνου το οποίο έχει δωρηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος και την Αποστολική Διακονία από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ