Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:52

Αναμνήσεις και συγκίνηση στην πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην Παναγία Παντοβασίλισσα της Ραφήνας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο εορτάσθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, το Γενέσιο της Θεοτόκου στον Ι. Ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα.

Στον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, συνιερουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Τους δύο Αρχιερείς πλαισίωναν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Αρχιμ. π. Ιερόθεος Καλογερόπουλος όπως και πολλοί ιερείς από την Μητρόπολη Μεσογαίας.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου επεσήμανε τα λόγια των Αποστόλων, όπως αυτά ακούσθηκαν στο σημερινό Ευαγγέλιο, για την κένωση που βίωσε ο Χριστός για τον άνθρωπο, αλλά και για εκείνη του ανθρώπου, ώστε να ενστερνιστεί το Θεό. “Ο Χριστός κένωσε τον εαυτό του με μοναδικό σκοπό να γεμίσει στον άνθρωπο. Να τον πληρώσει με Θεία ευλογία και να τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη Θέωση. Ο άνθρωπος, σαν μόνη προϋπόθεση, οφείλει να είναι κενός και ο ίδιος. Να κενώσει την ψυχή του, από οτιδήποτε ανθρώπινο, ευτελές και φθαρτό”.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε θερμά τον ομόλογό του, τονίζοντας πώς, κάθε φορά που τον φιλοξενεί, νιώθει την ίδια συγκίνηση, γιατί, όπως χαρακτηριστικά του ανέφερε, “κουβαλάς μάζι σου και πολλές αναμνήσεις που χάνονται στον χρόνο”. Ενώ του υπενθύμισε πως θα πρέπει να την αισθάνεται σαν την εν Ελλάδι ενορία του. Κλείνοντας, του ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο του.

Η ενορία διατηρεί έντονο το προσφυγικό στοιχείο, καθώς στον ναό φυλάσσονται ιστορικά κειμήλια προερχόμενα από την Τρίγλια της Μ. Ασίας, ενώ ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος διατηρεί με τον Ναό της Παντοβασίλισσας πνευματικούς δεσμούς, λόγω της προέλευσης, καθώς η Τρίγλια είναι κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ