Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:50

Ανακοίνωση για την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Από τον Οκτώβριο του 2016 και μέχρι τις αρχές του 2017, Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος και αξιωματούχοι της Εκτελεστικής επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου πληροφορήθηκαν ότι η Αρχιεπισκοπή αντιμετώπιζε ένα σοβαρό και σύνθετο οικονομικό έλλειμμα το οποίο είχε δημιουργηθεί από αρκετά χρόνια.

Ταυτόχρονα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος πρότεινε και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο εξέλεξε νέα ηγεσία του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rockefeller & Company στη Νέα Υόρκη ονομάστηκε Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Ο κ. Μιχαήλ Ψαρός, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KPS Capital Partners, διορίσθηκε ταμίας. Η κα. Κάθριν Γουόλς, επί μακρά σειρά ετών μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής, ονομάστηκε Γραμματέας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ζήτησε από τον Πρωτοσύγκελλο, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φασιανής κ. Αντώνιο, να αναλάβει την θέση κλειδί της διοικητικής ευθύνης και εποπτείας μετά την παραίτηση του πρώην Εκτελεστικού Διευθυντή Διοικήσεως.

«Το έλλειμμα και η απροσδόκητη φύση του μας προκάλεσε πολύ μεγάλη έκπληξη και λύπη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. «Τα επώδυνα και αναπόφευκτα μέτρα που λαμβάνουμε για να διορθώσουμε την κατάσταση θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις λειτουργίες της Αρχιεπισκοπής και κινούμεθα αποφασιστικά και με πεποίθηση για να διορθώσουμε τις αδυναμίες των δημοσιονομικών ελέγχων και των λειτουργιών που αποκαλύφθηκαν κατά την κρίση, και για να επανοικοδομήσουμε τα οικονομικά μας».

«Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, η Εκτελεστική Επιτροπή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και εγώ θέλουμε ο κλήρος και ο λαός της Αρχιεπισκοπής μας να είναι απολύτως πληροφορημένοι για το τί συνέβει και για το τι κάνουμε ώστε να υπερβούμε τα προβλήματα», δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.

Η νέα ηγετική ομάδα, διά της γενναιοδωρίας του ταμία κ. Μιχαήλ Ψαρού, προσέλαβε την εταιρεία Grant Thornton, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες λογιστικές και συμβουλευτικές εταιρείες στον κόσμο, να προβεί σε λεπτομερή ανασκόπηση των λειτουργιών της Αρχιεπισκοπής και να παράσχει μια έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει συστάσεις για τους κατάλληλους εσωτερικούς ελέγχους και διαδικασίες για την δημιουργία ενός εκκλησιαστικού μη κερδοσκοπικού ιδρύματος παγκοσμίου επιπέδου.

Η τελική έκθεση θα παραληφθεί εντός του Οκτωβρίου 2017 και τα αποτελέσματά της θα γνωστοποιηθούν στην Εκτελεστική Επιτροπή, στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και στο κοινό. Ο Πρωτοσύγκελλος θα εφαρμόσει τις συστάσεις.

Εν τω μεταξύ, η νέα ηγετική ομάδα άλλαξε σημαντικά ορισμένες διεργασίες στην Αρχιεπισκοπή και άρχισε να εφαρμόζει εσωτερικούς ελέγχους και διαδικασίες. Οι αλλαγές αυτές, που εφαρμόσθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φέρουν τάξη, συγκρότηση και ακεραιότητα στις λειτουργίες της Αρχιεπισκοπής. Ήδη έχουν ληφθεί τα παρακάτω μέτρα:
Θα διορισθεί νέος πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Ο διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών απηλλάγη των καθηκόντων του.

Η Αρχιεπισκοπή θα διορίσει μέλη σε Ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή. Τα μέλη της ως άνω επιτροπής θα πρέπει να έχουν επαγγελματική εμπειρία ως πιστοποιημένοι δημόσιοι λογιστές (CPA) και ελεγκτές.

Έχει αρχίσει η αναζήτηση για πρόσληψη λογιστικής εταιρείας η οποία θα προβεί σε ανεξάρτητο δικανικό έλεγχο των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής για τα τελευταία τρία χρόνια.

Ανεξάρτητος δικανικός έλεγχος των οικονομικών του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Δημιουργείται Ανεξάρτητη Επιτροπή για αυτό το σκοπό και η λογιστική εταιρεία Price Waterhouse Cooper έχει προσληφθεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διόρισε τον π. Σωτήριο Μπαρούντι ως Γενικό Διευθυντή Οικονομικών (CFO) της Αρχιεπισκοπής.

Ο π. Μπαρούντι είναι πτυχιούχος στη διοίκηση επιχειρήσεων και κατέχει Masters Λογιστικής. Πρό του διορισμού του η Αρχιεπισκοπή δεν είχε θέση Γ.Δ.Ο. (CFO).

Έχει πραγματοποιηθεί μείωση του προσωπικού κατά περίπου 25%. Εφ’ όσον η οικονομική λογία παραμείνει στα περυσινά επίπεδα η Αρχιεπισκοπή θα μπορέσει να λειτουργήσει σχεδόν χωρίς έλλειμμα το επόμενο έτος.

Μείωση σχεδόν 25% έχει εφαρμοσθεί στα λειτουργικά έξοδα.

Γενικά διοικητικά έξοδα, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων του προσωπικού, πιστωτικών καρτών, ταξιδιωτικών εξόδων έχουν μειωθεί ή και τελείως απαλειφθεί.

MHNYMA ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Προσφιλέστατοι και ευλογημένοι Χριστιανοί μου της Ιεράς Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής,

Σας χαιρετώ όλους εις το όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο Οποίος είναι τό φῶς τοῦ κόσμου (Ἰωαν. 8:12), ἡ ὁδός καί ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή (Ἰωαν. 14:6).

Σας γράφω για να σας ενημερώσω με τις σωστές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα σοβαρά γεγονότα που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες. Η επικοινωνία που ακολουθεί βασίζεται στην ιερή οδηγία του Αποστόλου Παύλου ότι πρέπει να ζούμε ἀληθεύοντες ἐν ἀγάπῃ (Εφ. 4:15)

Εργαζόμεθα μαζί στην Ιερά Ελληνική Ορθόδοξο Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί 18 και πλέον χρόνια. Κατά την διάρκεια αυτών των 18 ετών αντιμετωπίσαμε – στην άσκηση του ιερού μας έργου – χαρά, αγάπη, αρμονία, επιτεύγματα και ενότητα, αλλά και θλίψη, απάθεια, δυσκολίες, απομακρύνσεις και εχθρότητα.

Ως μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία είναι σῶμα Χριστοῦ (Α΄ Κορινθ. 12:27) εργαζόμεθα με ειλικρινή αφοσίωση για την προώθηση στην Αμερική της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως καθώς και των παγκοσμίων αξιών της Ελληνικής Παραδόσεως. Τα τελευταία 18 χρόνια έχουμε ένθερμα εργαστεί από κοινού ακολουθώντας την σωτήρια οδό της αληθείας και της ζωής του Ευαγγελίου. Το ίδιο χρονικό διάστημα διαπιστώσαμε με ευγνωμοσύνη το γεγονός ότι, με τη χάρη του Θεού, πραγματοποιήθηκε σημαντική και επαληθεύσιμη πρόοδος σε όλους τους τομείς της Αρχιεπισκοπής μας.

Υπήρξαν, ωστόσο, στην πορεία μας δύσκολες και περίπλοκες προσπάθειες, απροσδόκητες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και οργανωτικές ελλείψεις για τις οποίες πραγματικά λυπούμεθα. Ως Αρχιεπισκοπή, θεωρούμε ακόμη και το τελευταίο δολλάριο που προσφέρεται για το έργο της Εκκλησίας ως ιερό.

Όπως στη διήγηση του Ευαγγελίου κατά την οποία μία χήρα πτωχή έβαλε λεπτά δύο (Μαρκ. 12:41-44), έτσι και σήμερα η εικόνα της ηλικιωμένης γυναικός, η οποία αν και ζει με περιορισμένο εισόδημα προσφέρει γενναιόδωρα και εκ του υστερήματός της στην Εκκλησία για την διάδοση του Ευαγγελίου, είναι συνεχώς στο νού μας.

Ως Αρχιεπισκοπή βρεθήκαμε προσφάτως αντιμέτωποι με ένα αριθμό οικονομικών δυσκολιών και προβλημάτων και λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα για τη διόρθωσή των. Ως συνέπεια αυτών των μέτρων, βλέπουμε ήδη θετικά αποτελέσματα και αποκτούμε καλύτερη προοπτική για το μέλλον.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτών των προγενεστέρων ανεπαρκειών και ελλείψεων είναι η πολύ καλύτερη ρύθμιση και συστημική ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής διαχειρίσεως της Αρχιεπισκοπής.

Πολλοί από εσάς μπορεί να γνωρίζετε ότι στην μακράς διαρκείας ζωή της Εκκλησίας, ακόμη και κατά την «χρυσή εποχή» της Πατερικής περιόδου και την εποχή των επτά Οικουμενικών Συνόδων υπήρξαν συνεχώς πολλές θεολογικές, πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες προκαλώντας σύγχυση, πόνο και σοβαρή ανησυχία. Μήπως οι δυσκολίες εκείνες εμπόδισαν το Άγιο Πνεύμα να δράσει διά της Εκκλησίας; Όχι. Μήπως εμπόδισαν την διάδοση του Ευαγγελίου; Όχι. Μάλλον οι εποχές εκείνες χαρακτηρίστηκαν από καταπληκτική πρόοδο και δυναμική ανάπτυξη της Εκκλησίας. Παρομοίως και σήμερα, παρά τις παρούσες δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η Αρχιεπισκοπή μας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα περιορισμένο χρονοδιάγραμμα. Ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν μας εμποδίζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το να εργαζόμεθα εντατικά ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προκαθορισμένες υποχρεώσεις μας και στην κλήση μας να προσφέρουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί το πλήρες, γνήσιο και σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού.

Ζούμε σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται ως εποχή απουσίας της αληθείας, συγχύσεως και αποπροσανατολισμού. Καλούμεθα επειγόντως να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση και να εκπληρώσουμε την ιερή αποστολική μας κλήση προσφέροντας αγάπη και αλήθεια εν ονόματι του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Τώρα είναι ο καιρός να συνεχίσουμε πυρετωδώς το έργο μας από κοινού για το παρόν και το μέλλον της Ιεράς Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Εν’ όψει όσων έχουν συμβεί, πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και να γίνουμε ισχυρότεροι ως εκκλησιαστική οικογένεια. Ενώ ο πόνος και η μνήμη των παρελθόντων ανεπαρκειών και λαθών θα μείνουν πάντα μαζί μας, εν τούτοις γνωρίζουμε ότι είμεθα Εκκλησία η οποία δεν κηρύττει απόγνωση αλλά ελπίδα. Αυτή την ελπίδα, ὡς ἄγκυραν ἔχομεν τῆς ψυχῆς ἀσφαλῆ τε καί βεβαίαν (Εβρ. 6:19), και απηχούμε τα εμπνευσμένα λόγια του Αποστόλου Παύλου, τά μέν ὀπίσω ἐπιλανθανόμενος τοῖς δέ ἔμπροσθεν ἐπεκτεινόμενος κατά σκοπόν διώκω ἐπί τό βραβεῖον τῆς ἄνω κλήσεως τοῦ Θεοῦ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ (Φιλιπ. 3:13-14). Ο σκοπός αυτός είναι για τον κάθε ένα από εμάς το να ανταποκριθεί ολόψυχα στην κλήση του Κυρίου μας, καθώς ἀπέσταλκέ με ὁ πατήρ, κἀγώ πέμπω ὑμᾶς (Ἰωαν. 20:21) … οὐχ ὑμεῖς με ἐξελέξασθε, ἀλλ’ ἐγώ ἐξελεξάμην ὑμᾶς, καί ἔθηκα ὑμᾶς ἵνα ὑμεῖς ὑπάγητε καί καρπόν φέρητε, καί ὁ καρπός ὑμῶν μένῃ (Ἰωαν. 15:16). Ας έχουμε πάντα κατά νούν ότι είμεθα η φωνή του Χριστού σε ένα μεταβαλλόμενο και πληγωμένο κόσμο.

Εύχομαι ο Πολυεύσπλαχνος και Παντοδύναμος Θεός να είναι μαζί μας πάντοτε, οδηγώντας μας εις παν έργον αγαθόν.

Μετά πατρικής αγάπης
Εν Κυρίω Ιησού Χριστώ,

ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ