Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:03

Αναγνώριση και διαπίστωση

Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος
Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος είναι Θεολόγος Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Υπηρετεί στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίων Αναργύρων, του ομώνυμου Δήμου της Αττικής.

Του ιδίου συγγραφέα:

Η ζωή μας κατάντησε δυστυχώς λαβύρινθος, χανόμαστε στα αδιέξοδά Της, στην κατήφεια της, στην απελπισία της. Βρίσκεται η ύπαρξή μας σε μια παράξενη ομηρεία, σ’ αυτή των καυχήσεών μας. Τελικά η ελευθερία μας καταστρατηγείται από τις κατακτήσεις μας. Η Παναγία είχε τις άριστες επιλογές στη ζωή Της, γι’ αυτό και δεν έφυγε. Παραμένει αιώνες στο επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Η θέση αυτή της αναγνωρίσθηκε από την συνείδηση όλων, αφού διαπίστωσαν ότι τα γεγονότα της ζωής Της δεν ήταν απλά προσωπικά Της, αλλά έγιναν σταθμοί της χριστιανοσύνης.

Η Θεοτόκος δεν έκανε κοσμικά κατορθώματα, αλλά την τιμούν όλες οι γενεές. Δεν είχε κατάλυμα (ούτε καν να γεννήσει) και όμως τώρα έχει Ναούς τεράστιους και ναΐσκους απλούς, μοναστήρια και προσκυνήματα αμέτρητα. Γεύθηκε πόνο , δάκρυα και αγωνία, γι’ αυτό και χαρίζει απλόχερα χαρά, ίαση και δικαίωση. Πόνεσε και συμπονά, δάκρυσε και απαντά, πληγώθηκε και θεραπεύει.

Οφείλουμε να Τη μιμηθούμε κατά το μέτρο των δυνάμεών μας και να Την ακολουθήσουμε κατά την απαίτηση των καιρών μας. Μπορεί η ζωή Της, τα θαύματά Της, η προστασία Της να είναι άξια θαυμασμού, αλλά μην αφήσουμε τον εαυτό μας να μείνει σ’ αυτά. Θα μειώσουμε την αξία Της σε μουσειακή περιγραφή και την προσφορά Της σε παρελθοντική αναφορά. Είναι ολοζώντανη και περιμένει όχι μόνο τα κεριά μας αλλά τη ζωή μας, όχι μόνο τις γονυκλισίες μας αλλά τη μεταστροφή μας, όχι μόνο τη νηστεία μας αλλά και την αποδοχή του παιδιού Της Χριστού ως Σωτήρα και Λυτρωτή. Ως Μάνα Του θα είναι η ευχαρίστησή Της, η ικανοποίησή Της, η χαρά Της.

Η ιστορία καταγράφει γεγονότα, πράξεις, μάχες. Ο άνθρωπος με τα θέλω του, τις ιδέες του, τη συμμετοχή του πρωταγωνιστεί παντού και πάντα. Στα τεκταινόμενα κρύβει τη θέλησή του για ελευθερία, την όρεξή του για ζωή, το πείσμα του για επιβίωση. Η Παναγία έκανε τον αγώνα Της με επικίνδυνες μάχες, κέρδισε τον πόλεμο με τον πειρασμό, τα βάσανα, τις πίκρες. Έπαθλο της νίκης Της είναι η μετάστασή Της στον ουρανό. Μετάλλιο τιμής είναι το δικαίωμά Της να πρεσβεύει για όλους μας. Επευφημίες είναι των Αγγέλων ο ύμνος. Χειροκρότημα είναι των παιδιών Της η λατρεία και των πονεμένων η προσευχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ