Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 22:59

Ανήμερα του πανηγυριού της Μ. Αγ. Τριάδας Πέντε Βρύσεων η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με περισσή λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη, εορτάθηκε η Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η Σύναξη του Αγίου Πνεύματος, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των εόρτιων λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος- Πέντε Βρύσεων, το Καθολικό της οποίας τιμάται εις την Αγία Τριάδα.

Το απόγευμα της 31ης Μαΐου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, εις τον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της κωμοπόλεως του Δρυμού, όπου και ομίλησε επικαίρως περί του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδος.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, τελέσθηκε στο κατάμεστο από πλήθος πιστών καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της οποίας ετελέσθη η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Μονής Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. π. Αμβροσίου Πουτούκη και η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του εκ Ρωσίας καταγομένου και φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Andrey Guskov, ο οποίος και θα διακονεί ως άμμισθος κληρικός, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Πέντε Βρύσεων.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τα αναλόγια του Ιερού Ναού στόλισε με την παρουσία του ο Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, μουσικολογιώτατος κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκης, τον οποίο και πλαισίωνε η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, «Απόστολος Παύλος», υπό την διεύθυνση του επίσης Άρχοντα Υμνωδού της Αγίας και Μ.τ.Χ. Εκκλησίας κ. Γεωργίου Φερεντίνου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε πέριξ της Ιεράς Μονής η Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος της Αγίας Τριάδος και της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας του Καζάν, που αποτελεί ένα εκ των παλαιοτέρων αντιγράφων της και το οποίο φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο της Μονής.

Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης αναφέρθηκε εκτενώς στα νοήματα της σημερινής εορτής, ενώ προσφωνώντας τον νέο Πρεσβύτερο της Μητροπόλεως π. Αντρέα, τον προέτρεψε να έχει ως στόχο την συνεχή ένωση με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, ώστε και αυτός αλλά και ο κάθε άνθρωπος, να μπορέσει να αποκτήσει την πυρφόρο δύναμη, που θα τον καθαρίσει από κάθε ρύπο και κάθε αμαρτία, γεμίζοντας τον ταυτόχρονα από Θεϊκό Φως και Ευλογία, ώστε να μπορεί να παραμένει ενωμένος με τον Θεό και να καταστεί θεούμενος άνθρωπος.

Απευθυνόμενος εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος προς τον νέο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος π. Αμβρόσιο, εξήρε την έως τώρα διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη τόσο από πνευματικής και διοικητικής πλευράς, όσο και ως καθηγητής της δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως, ενώ του ευχήθηκε καλή ευόδωση στην νέα εκκλησιαστική διακονία που αναλαμβάνει, τονίζοντας ότι, παρόλο που οι δυσκολίες θα είναι πολλές με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες τις δικές του και των υπολοίπων πατέρων της Μονής, θα μπορέσουν να καταφέρουν να επεκτείνουν το σπουδαίο πνευματικό και εκκλησιαστικό έργο που επιτελείται σε ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια που υπάρχει στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει εκεί η μαρτυρία Ιησού Χριστού, η μαρτυρία της αγάπης και η μαρτυρία της διακονίας προς τον κλήρο και τον λαό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ