Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 13:49

Πρωθυπουργός: «Ανεκτίμητο το έργο της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και της Εκκλησίας» – 45λεπτη συνάντηση Τσίπρα και Ιερώνυμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από σήμερα το πρωί στην πόλη των Ιωαννίνων για να ομιλήσει στο Ε’ Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, είχε σχετική επικοινωνία προς τούτο με τον Μακαριώτατο, ο οποίος έφτασε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αργά χθες το βράδυ.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε προγραμματίσει μάλιστα εδώ και εβδομάδες να επισκεφθεί το Κ.Δ.Α.Π. Ιωαννίνων, το οποίο φέρει και το όνομά του, καθώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του, ήταν αδύνατον να παραστεί στα εγκαίνια της κοινωνικής δομής που διεξήχθησαν στις 26 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, του Γεν. Δ/ντη της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Chipita κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, μεγάλου χορηγού του Κ.Δ.Α.Π.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αρχιεπίσκοπος και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είχαν συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, με αντικείμενο τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη, κάτι το οποίο και συμφωνήθηκε.

Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό διάρκειας 45 λεπτών στην οποία επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές η σημασία της αποτελεσματικής λειτουργίας των διακριτών ρόλων στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας ως παράγοντας εθνικής και κοινωνικής συνοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της «Αποστολής» και εν γένει της Εκκλησίας της Ελλάδος, έργο το οποίο ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ανεκτίμητο. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τα δυσβάσταχτα κόστη που αντιμετωπίζει η Εκκλησία για την λειτουργία όλων των κοινωνικών και προνοιακών δομών της και ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας για την ολοκλήρωση δομών με χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης της ανάγκης επιμόρφωσης των κληρικών, θέματα ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού και κυρίως το οξύ πρόβλημα διαποίμανσης των ακριτικών περιοχών της χώρας, όπου η σταθερή και διαρκής παρουσία των κληρικών είναι απολύτως απαραίτητη για τον λαό.

Πριν από το γεύμα που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα, του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Α. Α. π. Συμεών Βολιώτη και βουλευτών του Ν. Ιωαννίνων και του Ν. Άρτης, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παίξει για λίγο ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τα παιδιά που παρακολουθούν τα προγράμματα του Κ.Δ.Α.Π. στον προαύλιο χώρο του Κέντρου.

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων και την «Αποστολή» που εργάζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ουσιαστικά για να συμπληρώνουν τις ανεπάρκειες της κρατικής δομής και για να στηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Πρωθυπουργός. «Εμείς εργαζόμαστε για να άρουμε τις ανισότητες, αλλά η συμπληρωματική συνεισφορά της ‘’Αποστολής’’ και της Εκκλησίας σε αυτή την προσπάθεια, που πρέπει κατά κύριο λόγο να αναλαμβάνει το κράτος, είναι ανεκτίμητη». «Η συνεισφορά αυτή», τόνισε, «πέρα από την υλική βάση έχει και ένα ανεκτίμητο ηθικό φορτίο». Και συνέχισε: «Και σ’ αυτό το ηθικό φορτίο θέλω να σταθώ και να σας δώσω τα συγχαρητήριά μου, να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι ανεκτίμητης αξίας και προσφοράς το χαμόγελο αυτών των παιδιών και η αγάπη που δίνουν σ’ εσάς και σε όλους μας. Όταν προσφέρεις στα παιδιά αγάπη, την παίρνεις πίσω στο πολλαπλάσιο».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του πως βρίσκεται σήμερα στο Κ.Δ.Α.Π., όπως είχε προγραμματίσει από καιρό, «και είναι ευχάριστο που συνέπεσε να είναι και ο Πρωθυπουργός στα Ιωάννινα». Ευχήθηκε σε όλους να έχουν υγεία και στους εργαζόμενους του Κέντρου να έχουν διάθεση για εργασία.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους χορηγούς του Κ.Δ.Α.Π. και ιδιαιτέρως τον κ. Θεοδωρόπουλο και όλους όσοι στηρίζουν την Εκκλησία για να υλοποιούν τέτοια έργα, μέσω της «Αποστολής». Ευχαρίστησε δε και τον κ. Κ. Δήμτσα για το σημαντικό και σπουδαίο έργο που επιτελεί η «Αποστολή» όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Πέγκα για την βοήθεια που πρόσφεραν προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το έργο. «Χαιρόμαστε που δόθηκε η ευκαιρία στην πόλη των Ιωαννίνων να γίνεται μία συζήτηση που αφορά στην ανάπτυξη του τόπου σε όλους τους τομείς και έχουμε την τιμή να έχουμε μαζί μας στο Κ.Δ.Α.Π. τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον επικεφαλής της Ελληνικής Κυβερνήσεως» είπε. «Ο τόπος των Ιωαννίνων και της Ηπείρου έχουν μεγάλη προσφορά στην ιστορία και τα γράμματα. Λένε πως ο τόπος είναι λίγο αδικημένος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της τοπογραφίας, όμως αυτό δεν εμπόδισε τους Ηπειρώτες να ευημερούν και να έχουν πολυποίκιλη προσφορά στα γράμματα, τα οικονομικά του τόπου, την ιστορία και τους αγώνες των Ελλήνων» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Θέλουμε σε αυτόν τον τόπο που δημιουργήσαμε από κοινού η Ι. Μητρόπολη Ιωαννίνων και η «Αποστολή» να περνούν τα παιδιά δημιουργικά το χρόνο τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να τους μεταδώσουμε τις αρχές της Πίστεώς μας και τις πανανθρώπινες αρχές. Είναι μεγάλη η τιμή που μας κάνετε Μακαριώτατε και κύριε Πρωθυπουργέ να βρεθείτε σήμερα με τα παιδιά και τους ανθρώπους που εργάζονται για το Κ.Δ.Α.Π.». «Σας ευχόμαστε κ. Πρωθυπουργέ», κατέληξε, «κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας, καθώς έχετε πολύ μεγάλο έργο μπροστά σας και διεθνείς δυσκολίες σε άσχημες συγκυρίες. Ο Θεός να δυναμώνει εσάς και τον ελληνικό λαό για να τα βγάλουμε πέρα».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στη συμμαχία της Chipita με την «Αποστολή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων που αποτελούν τα μεγάλα θύματα της κρίσης που σοβεί στη χώρα μας. Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στις καθημερινές παροτρύνσεις και συμβουλές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σε όλους τους συνεργάτες του να μην μένουν αδιάφοροι μπροστά σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου πόνου. «Όχι γιατί ο σκοπός της Εκκλησίας εξαντλείται στο κοινωνικό της έργο, αλλά γιατί είναι ασύμβατο να ονομάζεσαι Χριστιανός και να μην νοιάζεσαι για τον κάθε ταλανιζόμενο αδελφό», σημείωσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ