Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:40

Αισιόδοξος ο K. Γαβρόγλου: “Βάλαμε τα θεμέλια για να ξεκινήσει η συζήτηση”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | NEWSDESK Θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι με αντικείμενο τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναλυτικά για το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ παρείχε διαβεβαιώσεις ως προς τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για «πολύ γόνιμη συζήτηση» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ως προς την έκβαση του διαλόγου τονίζοντας ότι “βάλαμε πια και τα θεμέλια πολύ συγκεκριμένα ώστε να αρχίσουμε να συζητάμε και επί του συγκεκριμένου περιεχομένου αυτής της συμφωνίας στο βαθμό που υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ανέφερε ο .

Ως προς τα εργασιακά δικαιώματα των ιερέων, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι για τη διασφάλισή τους υπάρχει σχέδιο που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και με την Εκκλησία της Ελλάδος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και με την Εκκλησία της Κρήτης. «Είναι εντελώς προφανές ότι δεν πρόκειται εμείς να πάμε πίσω από τη σημερινή κατάσταση. Τη στιγμή που υπάρχει η βούληση νομίζουμε ότι νομοτεχνικά είναι κάτι το οποίο θα λυθεί με κάποιο σαφή τρόπο», τόνισε.

Τέλος τόνισε ότι ο κύκλος των συναντήσεών τους θα κλείσει με τους συνδέσμους των ιερέων και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα της μισθοδοσίας του κλήρου, που η μεγάλη τεράστια πλειοψηφία έχει σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος, προφανώς κατά κύριο λόγο πρέπει να τα συνεννοηθούμε με την Εκκλησία της Ελλάδος. Υπάρχουν ζητήματα στην Κρήτη, για παράδειγμα, όπου υπάρχουν ελάχιστες οργανικές θέσεις σήμερα, ενώ οι κληρικοί είναι 906. Εμείς δεσμευόμαστε να γίνουν 900 αυτές οι οργανικές θέσεις. ‘Αρα, είναι άλλου είδους προβλήματα. Με τον Οικουμενικό Θρόνο έχουμε προβλήματα με τους ιερείς και την εξασφάλιση και τη διασφάλιση των ιερέων που κάθε χρόνο υπηρετούν στις Μητροπόλεις σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά θα κανονικοποιηθούν και θα έρθουν αυτές οι συγκεκριμένες συμφωνίες με το κάθε μέρος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ