Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 10:34

ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑ: Άκυρη η μεταβίβαση του ναού στο προσκύνημα της αγίας Παρασκευής Ανάκασας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Με μια απόφαση η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει την θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις στο θέμα του ναού του αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή προσφυγή της Μητροπόλεως Ιλίου ακυρώνοντας την αρχική μεταβίβαση του ναού (πριν δωρηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) στον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ανάκασα.

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2017 η Μητρόπολη Ιλίου αλλά και ο προσκυνηματικός ναός Αγίας Παρασκευής Ανάκασας είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να θεωρηθούν άκυρα τόσο το προσύμφωνο (14678/20/11/2014) μεταβίβασης οικοπέδου μετά κτίσματος λόγω δωρεάς όσο και η ίδια η δωρεά εν ζωή (15238/10/7/2015) κατά το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας που ακολούθησε, επικαλούμενοι δυο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος ήταν πως οι διαθέτες, το διοικητικό συμβούλιο του κληροδοτήματος Προμπονά δηλαδή, δεν είχαν αυτήν την εξουσία και ο δεύτερος λόγος ήταν πως δεν ήταν νόμιμη η εκπροσώπηση του δωρεολήπτη, αφού η αποδοχή της δωρεάς είχε γίνει χωρίς την σχετική έγκριση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ι.Μ. Ιλίου στην οποία ανήκει ο ναός της αγίας Παρασκευής.

Η αγωγή της Μητροπόλεως Ιλίου και του προσκυνηματικού ναού αγίας Παρασκευής στρεφόταν κατά των τεσσάρων μελών του Δ.Σ. του κληροδοτήματος Προμπονα και του κληρικού της Ι.Μ. Ιλίου, αρχιμανδρίτη Ιγνάτιου Ζακάκη.

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί πως για το θέμα αυτό είχε καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση η Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία είχε ταχθεί στο πλευρό της Μητροπόλεως Ιλίου. Το δικαστήριο έκανε την παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής δεκτή.

Πλέον μένει να δημοσιευθεί το σκεπτικό της απόφασης από το οποίο θα εξαρτηθούν οι συνέπειες της σε άλλες υποθέσεις σχετικές με το θέμα του ναού του αγίου Γεωργίου για τον οποίο Οικουμενικό Πατριαρχείο και Αρχιεπισκοπή Αθηνών βρίσκονται σε δικαστική και εκκλησιαστική διαμάχη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ