Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 10:59

Ήξεις αφίξεις ουκ Ουκρανία αναγνωρίσεις… μέχρι την Ιεραρχία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Έχοντας την αναγνώριση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επί του προνομίου του «να χειριστεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας» ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να επιθυμεί αντίστοιχη επιβεβαίωση και από την Σύνοδο της Ιεραρχίας η οποία τον ερχόμενο Οκτώβριο εκτός ημερησίας διατάξεως αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η αποστολή αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Φανάρι.

Σήμερα στο συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη κατά την τελευταία μέρα της συνεδρίασης της απερχόμενης σύνθεσης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι πρόεδροι των επιτροπών Νομοκανονικών και Διορθοδόξων, μητροπολίτες Διδυμοτείχου Δαμασκηνός και Δημητριάδος Ιγνάτιος ενημέρωσαν τη Σύνοδο για τα πορίσματα των επιτροπών τους ανάβοντας ουσιαστικά πράσινο φώς στον Αρχιεπίσκοπο για αναγνώριση.

Στη συζήτηση που δεν κατέληξε σε τελική απόφαση επί της ουσίας, ξεχώρισαν οι αντιρρήσεις των μητροπολιτών Αιτωλίας Κοσμά και Κυθήρων Σεραφείμ οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ειδικά για ζητήματα αποστολικής διαδοχής των αρχιερέων της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ωστόσο αυτό στο οποίο κατέληξαν οι συνοδικοί μητροπολίτες είναι πως ούτε οι ίδιοι είναι αρμόδιοι για να πάρουν μια τέτοια απόφαση αφού όπως τους υπενθύμισαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών, στο παρελθόν ουδέποτε έχει εμπλακεί Σύνοδος αφού ήταν απλά θέμα του εκάστοτε Προκαθημένου.

Ο Αρχιεπίσκοπος όμως από την πλευρά του αν και αναγνώρισε το προνόμιο της θέσης του δεν έδειξε διατεθειμένος να προχωρήσει σε αποδοχή της ευθύνης την οποία όπως όλα δείχνουν και παρά το γεγονός πως δεν αναγράφεται στο επίσημο ανακοινωθέν, θα ζητήσει να επισημοποιηθεί και από την Ιεραρχία. Ουσιαστικά δηλαδή η ΙΣΙ δεν θα συζητήσει αν αναγνωρίζει ή όχι την Εκκλησία της Ουκρανίας αλλά αν αποδέχεται να χειριστεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος το θέμα κατά το δοκούν.

Ετσι στην ερχόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας το Σώμα των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος θα κληθεί να επαναβεβαιώσει κατά κάποιο τρόπο το προνόμιο αυτό του Αρχιεπισκόπου ο οποίος έχει δείξει πως δεν βιάζεται να καταλήξει σε απόφαση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ακόμη και σήμερα το πρωί την ώρα που συνεδρίαζε η ΔΙΣ ήταν διάχυτη η βεβαιότητα πως σήμερα η ΔΙΣ θα άναβε το πράσινο φως στην αναγνώριση της νέας Εκκλησίας αφού ακόμη και άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρχιεπίσκοπο ήταν πεπεισμένοι πως για μια σειρά από λόγους ο κ. Ιερώνυμος δεν είχε σκοπό να μεταφέρει το βάρος της απόφασης στην Ιεραρχία.

Τελικά η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε χωρίς διάλειμμα, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα όσα συνηθίζονται στο συνοδικό μέγαρο, κατέληξε στο να ανάψει μεν το πράσινο φως αλλά με τον Αρχιεπίσκοπο να προτιμά να περιμένει μέχρι την αντίστοιχη απόφαση της Ιεραρχίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ