Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 6:44

“Έχασε” το δρόμο της προς την ΙΣΙ η απόφαση για την Ουκρανία και κατέληξε σε… επιτροπές

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Το «μαρτύριο της σταγόνας» στην… ορθόδοξη εκδοχή του φαίνεται πως έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει απέναντι στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που όπως όλα δείχνουν θα αργήσει πολύ ακόμη μέχρι να βάλει την υπογραφή του στο έγγραφο αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ενημερώσει την Εκκλησία της Ελλάδος για την ουκρανική υπόθεση ζητώντας την ένταξη του νέου Προκαθημένου στα Δίπτυχα. Αν και για πολλούς το θέμα θα έληγε με μια αναφορά του κ. Ιερωνύμου στην Θ. Λειτουργία, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θεώρησε πως το θέμα θα έπρεπε να απαντηθεί συνοδικά.

Στη ΔΙΣ όπου τέθηκε το ερώτημα τον προηγούμενο Ιανουάριο δυο μόλις ημέρες μετά το Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον νέο μητροπολίτη Κιέβου, η εισήγηση ήταν να μην υπάρξει απόφαση αλλά το θέμα να τεθεί στην Ιεραρχία, ώστε με τον πλέον επίσημο τρόπο η Αθήνα να δώσει την απάντηση της.

Για τους περισσότερους η εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου της Ιεραρχίας όποτε αυτή θα συνερχόταν ήταν κάτι εντελώς αναμενόμενο, όμως ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε πει ακόμη την τελική του κουβέντα.

Δυο μήνες μετά την απόφαση της ΔΙΣ να παραπέμψει το θέμα στην ΙΣΙ και δυο μέρες πριν την σύγκλησή της, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από δύο συνοδικές επιτροπές, την «Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων» και την «Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων» να ασχοληθούν με όλες τις πτυχές του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος ώστε να καταθέσουν στην Ιεραρχία τις εισηγήσεις τους.

Από την ενεργοποίηση των δυο επιτροπών προκύπτει πως η Εκκλησία της Ελλάδος θα εξετάσει το σύνολο των αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο στο σκέλος της δικαιοδοσίας στην Ουκρανία για το οποίο διαμαρτύρεται έντονα η Μόσχα, όσο και στο σκέλος της κανονικότητας των κληρικών της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας οι οποίοι αποκαταστάθηκαν από το Φανάρι.

Επιπροσθέτως, από τον όγκο των δεδομένων που θα κληθούν να εξετάσουν οι δυο επιτροπές, είναι προφανές πως δεν θα προλάβουν να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις μέσα στο επόμενο δωδεκαήμερο ώστε να ενημερωθεί η Ιεραρχία.

Ως εκ τούτου, αν δεν προκύψει κάποια άλλη έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας η απόφαση μετατίθεται για τον Οκτώβριο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ