Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 23:54

“Έφυγε” ο Κωνσταντίνος Μαφίδης: ένας από τους τελευταίους Πολίτες πρωτοψάλτες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Αναχώρησε σήμερα λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί για την “άνω Ιερουσαλήμ”, ο Πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Μαφίδης. O Κωνσταντίνος Μαφίδης, ο οποίος νοσηλευόταν στη Στέγη Κατακοίτων Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Λόφο Σκουζέ, “έφυγε” σε ηλικία 91 ετών. Ένας από τους τελευταίους πρωτοψάλτες της γενιάς των Κωνσταντινοπολιτών και αυτός που ουσιαστικά πρώτος εισήγαγε το γνήσιο πατριαρχικό ύφος και παράδοση στην Αθήνα. 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Διευθυντή της Στέγης, π. Φιλόθεο Ορφανουδάκη, πολύ ευγενικά μας ενημέρωσε ότι “Ο Δάσκαλος έφυγε ειρηνικά, με μια ανώδυνη πνοή, έχοντας συμμετάσχει προ ημερών στη Θ. Λειτουργία στο Ίδρυμα και έχοντας Κοινωνήσει εχθές ξανά των Αχράντων Μυστηρίων. Με την μέριμνα του π. Θωμά Χρυσικού και των συνεργατών του, φροντίσαμε για το Δάσκαλο να εισαχθεί στη Στέγη μας και να του παρασχεθεί η περίθαλψη που του άξιζε, όπως σε κάθε άνθρωπο. Η υγεία του ήταν πολύ επιβαρημένη. Εμείς κάναμε ότι καλύτερο ήταν δυνατό. Το προσωπικό του ιδρύματός μας, τον αγκάλιασε σα να ήταν πατέρας μας και τον περιποιήθηκε ανύστακτα.

Σε άλλη επικοινωνία που είχαμε με έναν από τους μαθητές του, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτιος Γιαννακάκης, δήλωσε ότι “ήταν πολύ καταβεβλημένος το τελευταίο διάστημα καθώς εταλαιπωρείτο από νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακά προβλήματα πολλών ετών. Εγώ που τον επισκέφθηκα προχθές την Κυριακή μετά την Θ. Λειτουργία τον είδα πολύ κουρασμένο. Αν και δυσκολεύτηκε να με αναγνωρίσει, του έψαλλα ένα κατανυκτικό τροπάριο της Μ. Τεσσαρακοστής και είδα ότι συγκινήθηκε πολύ.”

Ο κ. Γιαννακάκης και αυτός Κωνσταντινοπολίτης στην καταγωγή, έζησε από μικρη ηλικία τον Κωνσταντίνο Μαφίδη καθώς διετέλεσε στην ηλικία 14 ετών μαθητής του, όταν εκείνος ήταν Πρωτοψάλτης της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Μπαλουκλί Κωνσταντινουπόλεως. “Θυμάμαι μας έκανε μαθήματα στον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου, τότε ήμουν κανόναρχος. Μετά τον μαζικό διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και τα γνωστά “Σεπτεμβριανά”, ο Μαφίδης ήρθε στην Αθήνα και μαζί του μετέφερε την κωνσταντινοπολίτικη παράδοση και το πατριαρχικό ύφος. Αργότερα το 1964 που ήρθαμε κι εμείς στην Ελλάδα, ο Μαφίδης μας σκέπασε. Μας πήρε κοντά του και δεν μας άφησε να χαθούμε. Μάλιστα την περίοδο 1964-1964 ψάλλαμε μαζί στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Καισαριανής. Εκείνος πρωτοψάλτης κι εγώ λαμπαδάριος.”

Ο κ. Γιαννακάκης έκλεισε την κουβέντα μας λέγοντας πως “ο Κωνσταντίνος Μαφίδης ήταν ένας ψαλτικός ογκόλιθος. Είχε πολλές γνώσεις και μεγάλη εμπειρία. Έζησε πολύ έντονα τις στιγμές πάνω στο αναλόγιο, γνωρίστηκε και συνεργάστηκε με μεγάλες ψαλτικές προσωπικότητες της Κωνσταντινουπόλεως (Παλάση, Χατζηαθανασίου, Στανίτσα) και είναι από τους τελευταίους των Κωνσταντινοπολιτών ιεροψαλτών εδώ στην Αθήνα. Σαν άνθρωπος, ήταν πάντα δοτικός και ανοιχτόκαρδος. Έδινε χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Αυτό εύχομαι να του το ανταποδώσει ο Θεός.”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ