Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 3:07

Έναρξη της 9ης «Ολυμπιάδας του Πνεύματος» στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Άρχισαν οι εργασίες της 9ης Ολυμπιάδας Πνεύματος –ενός γεγονότος κορυφαίου για την παγκόσμια διανόηση– την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017, εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στην ΟΑΚ, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Η 9η Ολυμπιάδα του Πνεύματος πραγματοποιείται με κύριο διοργανωτή το Διεθνές Ίδρυμα Επιστημών STEPS (Έρευνας, Τεχνολογίας, Οικονομικών και Πολιτικής για την Κοινωνία) και τη συνδιοργάνωση της ΟΑΚ. Ιδρυτής και πρωτεργάτης της Ολυμπιάδας Πνεύματος, είναι ένας Χανιώτης συμπολίτης μας, ο Καθηγητής κ. Επιμενίδης Χαϊδεμενάκης.

Ο θεσμός της Ολυμπιάδας του Πνεύματος, αποτελεί για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό ένα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας και υλοποιείται με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων διεθνούς κύρους, που προέρχονται από διάφορες Χώρες του κόσμου –νομπελίστες και άλλες προσωπικότητες– και οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην παρούσα Ολυμπιάδα, η οποία έχει ως κεντρικό θέμα «Μαθαίνοντας να ζούμε μαζί». Πιο συγκεκριμένα, στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα από το χώρο της διανόησης, όπως οι Γιάννης Φίλης, Χρήστος Ζερεφός, Λεωνίδας Μακρής, καθώς και ο νομπελίστας Yuan T. Lee.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου A΄, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «η συνύπαρξη των ανθρώπων δεν είναι απλή υπόθεση. Η εξασθένισή της, η διάλυσή της κατά κανόνα οφείλεται στον ιό του εγωκεντρισμού, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως. Το ζητούμενο τελικά δεν είναι μια οποιαδήποτε συνύπαρξη, αλλά η αρμονική συμβίωση, η οποία συμβάλλει στην οργανική ενότητα της ανθρωπότητος, καθώς σημειώνει ένας σύγχρονος Ορθόδοξος Θεολόγος “λόγος σημαίνει διάλογος, ύπαρξη, συνύπαρξη και επιβίωση, συμβίωση”».

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε τη μεγάλη σπουδαιότητα του παρόντος Συνεδρίου, έστειλε το μήνυμα της συνεργασίας, της συλλογικότητας και του διαλόγου, ως τον πιο ουσιαστικό τρόπο για τη δυναμική επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα μόνος. Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον, έχουμε ανάγκη την κοινή κινητοποίηση και προσπάθεια, αλλά ιδιαίτερα μια κοινή φωνή και ένα ομόψυχο πνεύμα.

Στη συνέχεια, η κ. Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια για θέματα Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών και Εκπρόσωπος της UNESCO, στο Μήνυμά της, αναφέρθηκε στη σημαντική διάσταση της παιδείας στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αληθινή Εκπαίδευση κατά την κ. Bokova, δεν αφήνει κανέναν εκτός και «χτίζει» πάντα ειρηνικές και δίκαιες κοινωνίες. Η προσφορά της UNESCO προς αυτή την κατεύθυνση εκφράζει ένα μεγάλο όραμα για το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας, ένα κοινό σημείο συνάντησης με το θεσμό της Ολυμπιάδας Πνεύματος.

Γι’ όλους τους παραπάνω λόγους, «Η Ολυμπιάδα Πνεύματος, με τις επιτροπές της καθίσταται αυτόφωτη και ικανή να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα της και τα πορίσματά της. Είναι ακόμη μία ευκαιρία προετοιμασίας για την εξέλιξη και την προαγωγή της Κρήτης στη νέα εποχή έρευνας και της οικουμενικής συνείδησης, για τον πολιτισμό της επιστήμης και την επιστήμη του πολιτισμού», όπως τόνισε ο κ. Χαϊδεμενάκης.

Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, θα πραγματοποιηθούν και ξεναγήσεις σε διάφορες περιοχές του Νομού Χανίων, καθώς και στην ιστορική Ιερά Μονή Γωνιάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ