Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:25

Άρωμα Κωνσταντινούπολης στην Παντοβασίλισσα Ραφήνας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μυσταγωγία και μνήμες από την Πόλη της καρδιάς μας, ζωντάνεψαν σήμερα στο ναό της Παναγίας Παντοβασιλίσσης στη Ραφήνα.

Στη σημερινή θεία Λειτουργία προεξήρχε, όπως άλλωστε συνηθίζει τα τελευταία χρόνια με την άδεια του οικείου Μητροπολίτη Μεσογαίας, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, καθώς η Τρίγλια της Βιθυνίας είναι κωμόπολη της Προύσας και από εκεί ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι της Ραφήνας ως πρόσφυγες.

Από εκεί έφεραν μαζί τους την “εφέστιος” εικόνα του Ναού, «Παναγία η Παντοβασίλισσα», η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο κειμήλιο όχι μόνο της ενορίας αλλά και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας. Είναι η θαυματουργός Παναγία, η κυρά των προσφύγων Τριγλιανών που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους κατά τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού αλλά και για όλους τους μετέπειτα κατοίκους της Ραφήνας και ευλαβείς προσκυνητές.

Στην σημερινή Θεία Λειτουργία όμως έψαλε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φώτης Γιαννακάκης. Ο κ. Γιαννακάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και υπήρξε μαθητής μεγάλων Πρωτοψαλτών της της γενέτειράς του. Το 1964 αναχώρησε για την Ελλάδα εξ αιτίας των απελάσεων εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης. Από τότε έψαλε σε διάφορους ναούς της πρωτεύουσας. Τον Απρίλιο 2012 του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ η χειροθέτηση του πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κολωνού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου διακονεί μέχρι σήμερα.

Φωτορεπορτάζ: Μάκης Κελέκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ