Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 12:33

Άνθιμος: Στενά δεμένη η Θεσσαλονίκη με τον άγιο Δημήτριο (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σοφία Καρεκλά – Γιώργος Φερδής Τον στενό δεσμό της Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Δημήτριο αλλά και της Ελλάδας με την Ορθοδοξία υπογράμμισε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος από τον πανηγυρίζοντα ναό του αγίου Δημητρίου.

“Οι πρόγονοί μας συνέδεσαν τον αγώνα τους με το μαρτύριο του αγίου Δημητρίου, του έφιππου φύλακα της πόλης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος, υπογραμμίζοντας τους αγώνες και τη θυσία των προγόνων μας για την ελευθερία της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Μακεδονίας. “Όλοι οι Έλληνες σήμερα συναντώνται στην Μακεδονία μας και προσκυνούν τον άγιο Δημήτριο και ομολογούν το εν φρονούντες”, συμπλήρωσε.

Τονίζοντας την ανάγκη ενότητας μεταξύ των Ελλήνων, ο κ. Άνθιμος επισήμανε ότι “πρέπει να είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας όλοι. Να τους αγαπούμε όλους και να μας ενώνει η πίστη μας και η αγάπη μας προς την πατρίδα”.

Θέλοντας να εφιστήσει την προσοχή των παρευρισκομένων για τα επίκαιρα εθνικά θέματα, ο κ. Άνθιμος δήλωσε ότι “πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη θυσία, όρθιοι στα τείχη της καρδιάς για την πατρίδα, την ακεραιότητα της λατρεμένης μας Μακεδονίας και την Ορθοδοξία”.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μίλησε, ακόμη, για τη διαχρονική ομορφιά της “αιώνιας νύμφης του Θερμαϊκού”, όπως χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη.

Κλείνοτας τον λόγο του, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Θεό “που όση ζωή μου δίνει τη διαθέτω για την Εκκλησία και την πατρίδα” και προέτρεψε όλους να κάνουν το ίδιο.

“ΕΡΧΕΣΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ”

Μόλις ξεκίνησε την ομιλία του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ένας άνδρας από το εκκλησίασμα φώναξε δυνατά “η Μακεδονία είναι ελληνική”. Ο κ. Άνθιμος του απάντησε χαρακτηριστικά “έρχεσαι δεύτερος, τα έχουμε πει αυτά πολλές φορές”.

“ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΟΥΜΕ”

Λίγο πριν αρχίσει η δοξολογία, προκλήθηκε ένταση στο εκκλησίασμα από το πλήθος των πιστών που περίμενε να προσκυνήσει τα λείψανα του αγίου Δημητρίου καθώς το προσκύνημα έπρεπε να σταματήσει για την έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την τέλεση της δοξολογίας.

Οι διαμαρτυρίες των προσκυνητών εισακούστηκαν από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο οποίος έδωσε εντολή να ανοίξουν οι πόρτες και να συνεχιστεί το προσκύνημα κατά τη διάρκεια της δοξολογίας.

Στη δοξολογία για την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος,  η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Στην πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία που προηγήθηκε προεξήρχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μιλητού κ. Απόστολος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Σισανίου κ. Παύλος, Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Λύδδης κ. Δημήτριος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης κ. Χρυσόστομος, Σταγών κ. Θεόκλητος, Φιλίππων κ. Στέφανος και οι επίσκοποι Θερμών κ. Δημήτριος και Αμορίου κ. Νικηφόρος.

“ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ”

Την ανάγκη αρραγούς ενότητας στα εθνικά μας θέματα τόνισε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας στις δηλώσεις που έκανε μετά τη δοξολογία, έξω από τον ναό του αγίου Δημητρίου. “Στην καρδιά της ένδοξης και πάντα ελληνικής Μακεδονίας μας, ευχόμαστε ο άγιος Δημήτριος να είναι πάντοτε υπέρμαχος τους έθνους μας και να ενθαρρύνει τους Έλληνες να είναι ενωμένοι στους αγώνες για τα εθνικά μας δίκαια”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ