Όπισθεν ολοταχώς κάνει η Ρωσική Εκκλησία ύστερα από τις σοβαρότατες αποκαλύψεις του orthodoxia.info σχετικά με την ίδρυση μετοχίου στον Ασπρόπυργο υπό τον άλλοτε “αρχιεπίσκοπο Ρωμανιας” Μελχισεδέκ αλλά και με την απορρόφηση αδελφοτήτων υπό τον αρχιμανδρίτη Διονύσιο Καλαμπόκα σε χώρες της Ευρώπης.

Με ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή των ρωσικών Εκκλησιών Δυτικής Ευρώπης που ήταν γνωστή ως Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι την κατάργηση της από το Φανάρι, εκφράζει τη λύπη της αλλά διακόπτει κάθε διάλογο με τις αδελφότητες του αρχιμανδρίτη Διονυσίου Καλαμπόκα την υπόθεση του οποίου χαρακτηρίζει “ελληνικό πρόβλημα”.

Μετά την εξέταση της κατάστασης της «Μοναχικής Αδελφότητας» υπό την ηγεσία του Αρχιμανδρίτη Διονύσιου (Καλαμπόκα) και παρ’ όλη την καλοσύνη και συμπόνια που μπορούμε να έχουμε απέναντι σε αυτά τα μέλη που εκδηλώνουν μια πραγματική επιθυμία για μοναστική ζωή και δέσμευση πνευματική, διαπιστώσαμε ότι η εκκλησιαστική κατάσταση του Αρχιμανδρίτη Διονύσιου (Καλαμπώκα) είναι ένα ελληνικό πρόβλημα το οποίο δεν μπορούμε να επιλύσουμε παρ’ όλα τα έγγραφα και τις δικαιολογίες που μας έχουν παρασχεθεί.

Ως εκ τούτου, λυπούμαστε, και αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε τη συνέχιση του διαλόγου που ξεκίνησε μεταξύ αυτής και της Αρχιεπισκοπής των ρωσικών εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του orthodoxia.info για τις αντικανονικές κινήσεις του αρχιεπισκόπου Ιωάννη της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Η επίσημη ανακοίνωση στα γαλλικά.

 

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: