Εντός των επομένων ωρών αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προανήγγειλε με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε νωρίτερα το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info εκτός από τα ήδη γνωστά σχετικά με την τέλεση Θ. Λειτουργιών και Ακολουθιών σε όλους τους ναούς και τις μονές της χώρας κεκλεισμένων των θυρών θα υπάρχουν και επιπλέον προβλέψεις σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται στους ναούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές του orthodoxia.info:

Σε κάθε ναό θα μπορούν να βρίσκονται μόλις τέσσερα άτομα.

Στις περιπτώσεις που θα παρίσταται αρχιερέας, τα επιτρεπόμενα άτομα θα μπορούν να φθάσουν τα έξι, συμπεριλαμβανομένου του αρχιερέα.

Στις μονές όπου θα επιτρέπεται επίσης να γίνονται ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών, ο αριθμός των παρισταμένων μοναχών εντός του ναού όπου θα τελείται η ακολουθία δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους δέκα.

Στους ναούς από τους οποίους θα πραγματοποιείται τηλεοπτική, ραδιοφωνική ή διαδικτυακή μετάδοση το τεχνικό προσωπικό που δύναται να βρίσκεται εντός δεν θα μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα άτομα.

Δηλαδή, σε έναν ναό με αρχιερέα και τηλεοπτική μετάδοση ο ανώτατος αριθμός παρισταμένων είναι τα δέκα άτομα. Έξι εκκλησιαστικοί και τέσσερις τεχνικοί.

Ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται κομβικής σημασίας από τους επιστήμονες που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση αφού θεωρούν πως μέχρι δέκα άτομα σε έναν χώρο είναι ένα ανεκτό νούμερο ασφαλείας.

Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Η υπο έκδοση ΚΥΑ δεν θα προβλέπει τον όρο «ατομική προσευχή» που έφερε στη ζωή μας η κρίση του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει πως οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να βγει έξω από το σπίτι του, παραμένουν οι έξι γνωστοί (ψώνια, γιατρός, άθληση κτλ…). Εάν κάποιος βγει για έναν από αυτούς τους λόγους και ο δρόμος του τον φέρει έξω από έναν ναό, δεν του απαγορεύεται να εισέλθει για να ανάψει ένα κερί όμως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπούν ουρές και συνωστισμός.

Μετά την έκδοση της ΚΥΑ με όλες τις λεπτομέρειες της, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να εκδώσει με τη σειρά της εγκύκλιο σημείωμα προς τις Μητροπόλεις της χώρας με την οποία θα δίνει τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές.

Ετικέτες: