Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 | 11:36

Όλα έτοιμα για τα θυρανοίξια της εκκλησίας με τους χρυσούς τρούλους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται σε λίγες ώρες η τελετή θυρανοίξιων του πρώτου ρωσικής τεχνοτροπίας Ιερού Ναού που ανεγέρθηκε στην Κύπρο.

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των αγίων εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων αγίων, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο του μητροπολιτικού μεγάρου της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής, στο Επισκοπειό της Λευκωσίας και είναι ο πρώτος ρωσικής τεχνοτροπίας στην Κύπρο, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του.

Ο ναός είναι αποτέλεσμα συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Ρώσων και η κατασκευή του αποτελεί προσωπικό τάμα του Ρώσου μεγιστάνα επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρενκόβ.

Πρόκειται για τον πρώτο ναό στην Κύπρο που θα λειτουργεί επίσημα με το παλιό ημερολόγιο, το οποίο ακολουθεί η ρωσική εκκλησία.

Ο ιερός ναός Αποστόλου Ανδρέα και πάντων των εν τη ρωσική γη διαλαμψάντων αγίων, κτίστηκε στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής. Διαθέτει 5 χρυσούς τρούλους, με τον κεντρικό μεγάλο τρούλο να ζυγίζει περίπου 7 τόνους και τους άλλους τέσσερις συνολικά 5 τόνους.

Ο 5 τρούλοι εξωτερικά είναι κατασκευασμένοι με titanium nitrid και έφτασαν από την Αγία Πετρούπολη και συναρμολογήθηκαν επί τόπου, καθώς η εγκατάσταση των τρούλων θεωρείται για τη ρωσική παράδοση το πιο σημαντικό σημείο της ανέγερσης ενός ναού. Ο ναός είναι χωρητικότητας πέραν των τετρακοσίων ατόμων και πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από μεγάλη αμφιθεατρική αυλή, κιόσκια και πάρκο για παιδιά με αναπηρία.

Τα Θυρανοίξια θα τελέσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας ο οποίος δήλωσε πως επιτέλους οι Ρώσοι της Κύπρου αποκτούν το δικό τους σπίτι για να εκκλησιάζονται και να εξομολογούνται. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, που χθες τέλεσε την πρώτη θεία λειτουργία, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Εκκλησία που φροντίζει πνευματικά για τους Ρώσους ορθόδοξους.

Φωτογραφίες: Παύλος Αντωνίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ