ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΑΧΟΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ

Μια πολύ ιδιαίτερη μουσική βραδιά διοργάνωσε ο τομέας Βυζαντινής Μουσικολογίας του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου στους χώρους της Θεολογικής Σχολής.

Στην προεόρτια αυτή Χριστουγεννιάτικη συναυλία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης αλλά και καλόφωνα αριστουργήματα βυζαντινής μουσικής μεταβυζαντινών συνθετών του 17ου και 18ου αιώνα.

Έργα εξωτερικής μουσικής της Πόλης απέδωσε το μουσικό σχήμα «Ολιγόχορδα» με τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και τον Γιάννη Κολοβό στο κόντρα μπάσο μεταφέροντας στους ακροατές την ατμόσφαιρα της Κωνσταντινούπολης των περασμένων αιώνων.

Βυζαντινούς ύμνους των Χριστουγέννων και όχι μόνο απέδωσε ο Χορός Ψαλτών «Οι Φιλαθωνίται» υπό τη διαύθυνση του π. Σπυρίδωνος Αντωνίου, Αναπληρωτή Καθηγητή στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ. Ο Χορός έψαλλε συνθέσεις του Πέτρου Μπερεκέτη (ΙΗ’ αι.), του Μπαλασίου ιερέως (ΙΖ’ αι.) αλλά και του Ιωάννου Πρωτοψάλτου (ΙΗ’ αι.).

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.