Δε, 22/07/24 | 19:32

Χιλιάδες πιστοί στο Πατριαρχικό συλλείτουργο στην Γκραμπάρκα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με Πατριαρχικό συλλείτουργο και με την παρουσία δεκάδων χιλιάδων πιστών εορτάστηκε στην Πολωνία, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Συγκεκριμένα στο όρος Γκραμπάρκα και στον Ιερό ναό Αγίων Μάρθα και Μαρία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες χριστιανοί από όλη την Πολωνία αλλά και το εξωτερικό, για να συμμετάσχουν στους φετινούς εορτασμούς.

Περίπου 2.000 έφτασαν εκεί με τα πόδια, στο πλαίσιο του προσκυνήματος από πόλεις όπως τη Βαρσοβία και το Μπιαλιστόκ, της βόρειο-ανατολικής Πολωνίας.

Στην θεία λειτουργία που τελέστηκε, προεξήρχε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας & πάσης Πολωνίας κ. Σάββα και αρχιερείς από την Εκκλησία της Αντιόχειας, της Πολωνίας αλλά και την Ελλάδα (Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος). Αναπέμφθηκε δέηση υπέρ ειρήνης στην Συρία και την Μέση Αντολή, ενώ οι ευχές έγιναν και στις δύο γλώσσες αραβικά και πολωνικά.

Ο Μητροπολίτης κ. Σάββας καλωσόρισε τον Πατριάρχη Ιωάννη και την συνοδεία του και εξήρε την Εκκλησία της Αντιοχείας που ζουν στις πιο αντίξοες συνθήκες, και υποφέρουν από τις συνέπειες της τρομοκρατίας και του πολέμου. Τόνισε το βάθος της σχέσης μεταξύ των δύο εκκλησιών, τονίζοντας την πίστη της Αντιόχειας.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Ιωάννης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη και έδωσε μια ομιλία στην οποία μεταφέροντας μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει στην Ανατολή και στη Συρία, συγκεκριμένα δήλωσε:«Είμαστε εδώ για να μεταφέρω τον ανθρώπινο πόνο. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία και την Ανατολή γενικά αποτελεί παραποίηση του παρελθόντος και της εικόνας εκείνης της φωτοφόρου Ανατολής. Εδώ και πέντε χρόνια η Εκκλησία της Αντιοχείας, όπως και οι άλλοι συμπατριώτες μας, πληρώνει ακριβό φόρο για τα τρεχόμενα γεγονότα. Καιρός ήταν πλέον για τον κόσμο να ξυπνήσει από το λήθαργο του και να διατηρήσει ό, τι απομένει από την ειρήνη στη γη της Μέσης Ανατολής. Εδώ και πέντε χρόνια εμείς ως Χριστιανοί πληρώνουμε με τις ζωές των παιδιών μας το αιματηρό φόρο στα πεδία του πολέμου. Έχουμε δει τη φρίκη που δεν έχουν δει τα μάτια κανενός. Ωστόσο, καμοία δύναμη σε αυτόν τον κόσμο δεν θα μας μετακινήσει από τον τόπο μας ούτε θα μας πάρει ποτέ από το νου ότι εμείς οι Χριστιανοί είμαστε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γης εκείνης, η οποία είναι για μας η καρδιά και η οντότητα. Υποφέραμε πολύ και ακόμη υποφέρουμε στο παρόν από τον εκτοπισμό, τον οικονομικό αποκλεισμό, την κλόνηση της κυριαρχίας των κρατών, την ανεξιθρησκεία των φανταμενταλιστών, την τρομοκρατία, τη βία, την καταστροφή, τις απαγωγές, τις δολοφονίες, και την καταστροφή των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων, ενώ ο κόσμος παίζει τον ρόλο του θεατή σηκώνοντας ψευδή συνθήματα. Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι μια επένδυση στην τρομοκρατία με κάθε τρόπο. ” ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ.

Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η λιτανεία με την ευλογία του Σταυρού, ενώ οι δύο προκαθήμενοι φύτευσαν ένα Σταυρό, που τοποθετήθηκε δίπλα στην εκκλησία, με την ευχή να επιστρέψει η ειρήνη και η σταθερότητα σε ολόκληρη τη Συρία, το Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και το καλό όλων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ