Τρίτη 30 Μαΐου 2023 | 7:05

Συγκίνηση στη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου (φωτο – βιντεο)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τη συγκίνηση όλων όσοι είχαν γεμίσει σήμερα τον ιερό ναό του Πολιούχου των Αθηνών Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου προκάλεσε ο νέος μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του.

Ο νέος μητροπολίτης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε απλούς ανθρώπους που γνώρισε κατά την διακονία του, αλλά και σε μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές και Αγίους της Εκκλησίας που είχε την τύχη να γνωρίσει.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην Παναγία αναφέροντας ένα προσωπικό του βίωμα. «Ήμουν 7-8 χρονών παιδάκι με τη μάνα μου βαριά άρρωστη. Είπαν οι γιατροί ότι θα πεθάνει. Έχασα τον κόσμο! Δεν ήθελα να χάσω τη μάνα μου και τότε οι μοναχές του Αγίου μας, με συμβούλεψαν (…) να κάνω κάθε μέρα την παράκληση της Παναγίας. Υπήκουσα και άρχισα από τότε να κάνω παρακλήσεις. Με τις ικεσίες της Θεοτόκου έζησε η μάνα μου 35 ολόκληρα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράσιμος.

Συμπλήρωσε με συγκίνηση πως «Όσο ζω και αναπνέω, προς την Κυρία Θεοτόκο την μητέρα του Θεού και των ανθρώπων θα ψάλλω μαζί με τον Παπαδιαμάντη την ωδή «και προς την σην σκέπη ολοψύχως έδραμον…».

Η φωνή του νέου μητροπολίτη «έσπασε» πολλές φορές αλλά περισσότερο όταν αναφέρθηκε στον προκάτοχο και γέροντά του, μακαριστό μητροπολίτη Σπυρίδωνα, ενώ αποκάλυψε και μια ιδιαίτερη σύμπτωση. 26 Μαΐου ήταν όταν έχασε τον πατέρα του. Την ίδια ημερομηνία εξελέγη μητροπολίτης. Η ταφή του έγινε την Κυριακή της Πεντηκοστής, την ίδια μέρα κατά την οποία χειροτονήθηκε!

Καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Γερασίμου, οι περισσότεροι από το εκκλησίασμα και ιδιαίτερα οι Κεφαλλήνες που ταξίδεψαν στην Αθήνα για να βρεθούν στην σημαντική αυτή μέρα για τον νέο μητροπολίτη τους, ήταν δακρυσμένοι. Κι εκείνος τους έδωσε το δικό του δάκρυ απευθυνόμενος προς αυτούς:

«Ευχαριστώ εξαιρέτως από της ψυχής μου τα τρίσβαθα, με όλη μου την καρδιά αυτόν τον υπέροχο λαό, τον φιλόθεο, τον φιλότιμο, τον φιλόξενο τον απαιτητικό, τον ευγενή, τον έξυπνο, τον εις τα πέρατα της γης Κεφαλλονήτη ο οποίος μου εδώρησε οτι πολυτιμότερο έχει, την καρδιά του. Ευχηθείτε να προσφέρω κι εγώ ως ελάχιστο αντίδωρο την δική μου θυσιαστική προσφορά».

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Η ομιλία του νεοχειροτονούμενου μητροπολίτη συμπαρέσυρε και τον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος έκανε λόγο για «Θαυμαστή μέρα για την προσωπική σας ζωή, για την ζωή της Εκκλησίας και καθενός που συμμετέχει στην σημερινή εκδήλωση».

Απευθυνόμενος προς τον νέο επίσκοπο αλλά και σε πολλούς ακόμη, υπενθύμισε πως «Αυτός ο λαός που ποιμαίνουμε είτε εδώ στο κέντρο ή στα άκρα, είναι ενωμένος με τον λαό» για να συμπληρώσει πως «Όσο κι αν υπάρχουν τα εμπόδια και οι διαβολές, που πάντοτε υπήρχαν, αυτός ο λαός και οι κληρικοί είναι δεμένοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για την κρίση της σύγχρονης εποχής, δίνοντας οδηγίες προς τον νέο επίσκοπο. «Πρέπει να καταλάβουμε οτι συμμετέχουμε στα προβλήματα και τις δυσκολίες αυτού του λαού», είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος ζήτησε καλούς κληρικούς για να υπηρετήσουν το θυσιαστήριο.

«Όλοι μας ζητάμε κάπου να ακουμπήσουμε. Νιώθουμε την ανασφάλεια, νιώθουμε τα προβλήματα και τα γόνατά μας τρίζουν γιατί δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε αύριο. Και οι Εκκλησιές γεμίζουν και οι ανάγκες για καλούς κληρικούς είναι απαραίτητες», σημείωσε.

Όπως συνηθίζει να τονίζει σχεδόν σε κάθε χειροτονία νέου Ιεράρχη, ο κ. Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι θεωρεί «βέβηλη έκφραση» το ότι ο μητροπολίτης είναι εκπρόσωπος του Θεού.

«Θα σας πουν εκπρόσωπο του Θεού στη γη…», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. «Δεν υπάρχει πιο βέβηλη έκφραση από αυτή. Δεν θα μπορούσε ποτέ ένας μητροπολίτης, ένας άνθρωπος, να είναι εκπρόσωπος του Θεού στη γη. Μπορεί όμως να είναι εκπρόσωπος των ανθρώπων ενώπιον του Θεού», συμπλήρωσε.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΛΙΘΟΒΟΛΗΣΟΥΝ

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ιερωνύμου στα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος μητροπολίτης κατά την πορεία του.

«Σε αυτήν την πορεία άνθρωποι που σήμερα θα σας χειροκροτήσουν και θα σας ασπαστούν πιθανόν αύριο να σας λιθοβολήσουν. Αυτοί που θα πουν καλά λόγια και συγχαρητήρια σήμερα, αύριο θα σας συκοφαντήσουν. Εσείς όμως πρέπει να ξέρετε ότι το Ά και το Ω για τον κληρικό είναι το θυσιαστήριο του Ιησού Χριστού».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον νέο μητροπολίτη να «θυσιάσει την ψυχή του για τους ανθρώπους του» όπως ο Καλός Ποιμένας. «Δύσκολη η διαποίμανση!», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «Και τα πρόβατα έχουν τα προβλήματα τους και θέλουν διακονία». Συμπληρώνοντας όμως οτι «ανταποκρίνονται όταν το καταλαβαίνουν».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιώργος Φερδής

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ