Μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό της Ιεραρχίας αλλά και προς τον πολιτικό κόσμο απηύθυνε σήμερα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον καθεδρικό ναό των Αθηνών όπου πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Θεοκλήτου.

«Πολλές οι παρεξηγήσεις και τα προβλήματα αλλά αλλοίμονο σε τέτοια εποχή, οι μικρότητες και οι υπονομεύσεις να μην μας αφήνουν όλους μαζί να μην μπορούμε να απλώσουμε τα φτερά μας, όλοι μαζί, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα…» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στην «ενωμένη Ιεραρχία» που «δεν θέλει τίποτε άλλο πάρα να διακονεί τον λαό από την αρχή μέχρι το τέλος» τονίζοντας πως «Οι μικρότητες μας έκαναν να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας».

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή πρόσωπα, τα οποία το τελευταίο διάστημα ασκούν κριτική στην Εκκλησία για τη στάση της, ο Αρχιεπίσκοπος υπεραμύνθηκε του ρόλου της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «αν δεν είχε σπάσει τα όρια και δεν είχε πει το ενδιαφέρον μου είναι για τον άνθρωπο» τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

«Μπορεί η Εκκλησία να μείνει έξω από αυτήν την αγωνία, έξω από αυτές τις δυσκολίες; Μπορεί ο επίσκοπος να κλειστεί στον εαυτό του και να ασχοληθεί μόνο με τα εκκλησιαστικά καθήκοντα;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος που για πρώτη φορά μίλησε με τόσο σαφή τρόπο για τον νέο ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία ξεκαθαρίζοντας όμως παράλληλα πως ο σκοπός δεν είναι η εξουσία.

«Η Εκκλησία το έχει πει πολλές φορές από πολλές θέσεις» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. «Δεν θέλει εξουσία, δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία, δεν έχουμε δικαίωμα από τον ιδρυτή της Εκκλησίας μας να κάνουμε τέτοιες σκέψεις» ξεκαθάρισε.

Ανάμεσα στα όσα είπε προς τον νέο μητροπολίτη, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «πολλές φορές τα ΜΜΕ δεν είναι αντικειμενικά» ενώ του τόνισε πως «Τα άγια Μετέωρα θα είναι πάντα ο κήρυκας και οδηγός μέσα στη χριστιανοσύνη και ιδιαίτερα μέσα στην ορθόδοξη Εκκλησία».

«Πορεύεσαι σε έναν χώρο εκκλησιαστικά γόνιμο αλλά σε μια εποχή δύσκολη για όλους τους ανθρώπους, για τον χώρο της Εκκλησίας και εκείνους οι οποίοι εκλήθησαν να ποιμάνουν αυτή τη δύσκολη εποχή τον λαό του Θεού» τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναρωτήθηκε τι θα γινόταν αν η Εκκλησία της Ελλάδος, αναγκαζόταν να ανακαλέσει όλους τους ιερείς της που υπηρετούν στο εξωτερικό ώστε να καλύψει τις δικές της ανάγκες!

Νωρίτερα ο προς χειροτονία εψηφισμένος επίσκοπος είχε μιλήσει για τους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της ζωής του αλλά και τις ιερατικής του πορείας.

«Θα έχετε την υπακοή και την αφοσίωση μου» είπε απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο ο νέος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων ενώ αναφερόμενος στον μητροπολίτη Μεσσηνίας τον οποίο χαρακτήρισε «πατέρα, αδερφό και φίλο… δίκαιο και αληθινό άνθρωπο» εξέφρασε «άπειρη ευχαριστία και αιώνια ευγνωμοσύνη».

Στην χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπο οι μητροπολίτες, Σπάρτης, Ξάνθης, Καισαριανής, Ύδρας, Πειραιώς, Σύρου, Σιδηροκάστρου, Χαλκίδος, Κερκύρας, Πατρών, Κορίνθου, Μεσσηνίας, Λευκάδος, Θηβών, Άρτης, Ιλίου, Κηφισίας, Λαγκαδά, Πρεβέζης, Μαρωνείας, Κίτρους, Ιωαννίνων, Θεσσαλιώτιδος, Κεφαλληνίας, Τρίκκης και πρώην Τρίκκης καθώς και οι επίσκοποι Σαλώνων και Μεθώνης.

φωτο: Γιώργος Φερδης

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: