Ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων ψηφιακός δίσκος βυζαντινής μουσικής κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από την ιερά μονή αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης με την ευλογία του ηγουμένου της μονής π. Βαρνάβα Γιάγκου και την μουσική επιμέλεια του πρωτοψάλτη της μονής κ. Ιωάννη Χασανίδη.

Ο δίσκος τιτλοφορείται «Ακολουθία νήψεως και νίψεως- Ασκητική ακολουθία αγρυπνίας και μετανοίας ήτοι νήψεως και νίψεως. Ποίημα Θεοκτίστου μοναχού του Στουδίτου». Στον δίσκο αυτόν περιέχεται ο «Κανών ικετήριος εις τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν» που βρίσκουμε στο Μέγα Ωρολόγιο, συνοδευόμενος, όμως, από ανέκδοτο υλικό το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό.

Συγκεκριμένα, στον εν λόγω Παρακλητικό Κανόνα έχουν προστεθεί Μεγαλυνάρια, Εξαποστειλάρια και Στιχηρά Προσόμοια στους αίνους, όλα αποδιδόμενα στον Θεόκτιστο Στουδίτη, τα οποία προήλθαν από χειρόγραφους κώδικες.

Η ακολουθία τελέστηκε και ηχογραφήθηκε στο καθολικό της μονής από τον ηγούμενο π. Βαρνάβα Γιάγκου ενώ τους ύμνους αποδίδει άριστα χορός ιεροψαλτών υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του πρωτοψάλτη της μονής αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Χασανίδη.

Το CD διατίθεται από την ιερά μονή αγίας Θεοδώρας, Ερμού 34, Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310.220.020

Περισσότερες πληροφορίες για την ιερά μονής αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.

*Κείμενο: Ζάχος Καρεκλάς

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: