Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 | 23:18

Φθιώτιδος: “Το Ευρωπαϊκό πνεύμα, μας κωλύει και δεν ομιλούμε για την Πατρίδα μας;”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με αισθήματα δέους και ιερού σεβασμού εορτάσθηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στη Ιερά Μητρόπολή μας η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των συν αυτώ αναιρεθέντων αγίων 4 Αρχιερέων, Μητροπολίτου Κυδωνιών Γρηγορίου, Μητροπολίτου Ικονίου Προκοπίου, Μητροπολίτου Μοσχονησίων Αμβροσίου, του Επισκόπου Ζήλων Ευθυμίου και πάντων των ιερέων, ιερομονάχων, μοναχών και πιστών Ορθοδόξων χριστιανών.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο νεοεγκαινιασθής, περίλαμπρος Ναός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και πάντων των Αγίων της Μικρασιατικής καταστροφής (1922), ο οποίος αποτελεί το δεύτερο Καθολικό της παλαιφάτου Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, ένας ναός από τους ελαχίστους στην Ελλάδα, όπου φυλάσσονται ως ατίμητος θησαυρός: άμφια, επιστήθιος σταυρός, αρχιερατικό εγκόλπιο και προσωπικά χειρόγραφα του αγίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το πρωί της Κυριακής μετέβη στην Ιερά Μονή, χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τον νέο Καθηγούμενο Παν. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ευμένιο Μερονιανάκη Στρατιωτικό Ιερέα, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Λάμπρου, τον Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Νικόλαο Λύτα και τους Ιερολ. Διακόνους του π. Ευστάθιο Κατόπη, π. Δημήτριο Ατματζίδη και π. Βαρθολομαίο Κάσση.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν πολλοί ευσεβείς προσκυνητές από την λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και από την Φθιώτιδα, μεταξύ αυτών και ο τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από την Μεταμόρφωση της Αττικής κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ο ιεροψάλτης κ. Αθανάσιος Μπλέτσας.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος ωμίλησε για τους 5 Ιερομάρτυρες Αρχιερείς και σκιαγράφησε την εικόνα των φρικτών βασανιστηρίων που υπέμεινε υπέρ του Χριστού και της Πατρίδος μας, ο άγιος Χρυσόστομος και οι 200.000 χιλιάδες μάρτυρες Ορθόδοξοι πιστοί κληρικοί και λαϊκοί.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

« Οι άγιοι της Μικρασιατικής καταστροφής υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια, υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος. Σε όλες τις περιπέτειες του Έθνους μας, εκατόμβες αιμάτων εθυσίασαν Αρχιερείς, ιερείς με πρώτον τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε΄ Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Οι άγιοι της Μικρασιατικής καταστροφής έδειξαν ότι οι Επίσκοποι και οι ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι πιστοί στον Λόγο του Κυρίου: «ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων (Ιω. 10,11).»

Αναφερόμενος στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

«Σήμερα ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης έχει κατορθώσει με το κύρος που διαθέτει να παίρνει την άδεια από της τουρκικές αρχές και να μεταβαίνει στα βάθη της Μικράς Ασίας και να ανασταίνει τις Εκκλησίες και τις ιερές μνήμες. Η τόλμη του ηρωικού μας Πατριάρχου έφθασε στο να χειροτονήσει μετά από πολλά χρόνια Μητροπολίτη Σμύρνης εις διαδοχήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε με συγκίνηση και την προσωπική του εμπειρία, όταν μετά από πρόσκληση του Παναγιωτάτου τον συνόδευσε σε ένα ταξίδι του στην Τριγλεία της Προύσας με σκοπό να τελέσουν Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σε ερειπωμένο Ναό.

Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

« Τι φοβούμαστε αδελφοί μου και δεν ωμιλούμε για τις περιπέτειες του Γένους μας; Τι μας κωλύει; Το Ευρωπαϊκό πνεύμα και δεν μπορούμε να ωμιλούμε για την Πατρίδα μας, για το Έθνος μας και το Γένος μας;

Πρέπει ο λαός μας αυτές τις εορτές να τις τιμά ιδιαιτέρως και να μπαίνουν σφραγίδα στις καρδιές των νεοελλήνων, διότι άρχιζε να ξεφτίζει και να αλλοτριώνεται η εθνική μας συνείδηση. Ιδιαίτερα σήμερα πρέπει να κηρύττουμε διαρκώς τους αγώνες, τις θυσίες και τις ταλαιπωρίες του Έθνους μας για να αποδείξουμε ότι είμαστε απόγονοι αγίων και ηρώων. Οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν: «Τρεις εισίν αρεταί τας χρεών σ’ ασκείν, τέκνον, θεούς τιμάν, τους τε θρέψαντας γονείς. Νόμοuς τε κοινούς Ελλάδος’ και ταύτα δρων κάλλιστον έξεις στέφανον ευκλείας αεί», και οι τρεις αυτές αρετές σήμερα περνούν κρίση. Αλλά δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, διότι εμείς οι Έλληνες έχουμε μέσα μας τον Χριστό και η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι αρετές και τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος μας δεν χάνονται αλλά θέλουν θυσίες.

Εύχομαι αδελφοί μου να έχουμε πλουσία την ευλογία του Θεού και είθε οι Άγιοι της Μικαρασιατικής καταστροφής να πρεσβεύουν για την Πατρίδα μας και για όλους εμάς».

Ακολούθως ο νέος Ηγούμενος της Μονής π. Σεραφείμ από τα βάθη της ψυχής του ευχαρίστησε τον Σεβασμιωτάτο για την διακονία που του ανέθεσε και για την ευλογημένη παρουσία του στην Ιστορική Μονή και εζήτησε τις προσευχές όλων, ώστε να μπορεί να αναδειχθεί άξιος της αποστολής του.

Ο Ποιμενάρχης μας και άπαντες οι παρευρισκόμενοι πιστοί ευχήθηκαν εις τον π. Σεραφείμ αναφωνώντας με μια φωνή το Άξιος!

Τέλος εκ μέρους της αδελφότητος σε όλους παρετέθη πλούσιο μοναστηριακό κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ