Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 | 4:03

Μελάνι στη “φωτιά” από το Πατριαρχείο – Δημοσιοποίησαν την πρώτη αλλά όχι την τελική επιστολή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την επιστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο δια της οποίας ενημερώνει πως για «προσωπικούς λόγους» δεν θα παραστεί στην Σύναξη των Προκαθημένων, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Φανάρι.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου η δημοσιοποίηση της επιστολής του κ. Ιερωνύμου έγινε «Εξ αιτίας επανειλημμένων δημοσιευμάτων, σχετικώς προς το αναφερόμενον εις το Ανακοινωθέν της πρότριτα συνελθούσης εν Γενεύη Συνάξεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων ότι ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος απουσίασεν εξ αυτής διά προσωπικούς λόγους (τους οποίους το Οικουμενικόν Πατριαρχείον σέβεται οίοι και αν ώσι)…».

Η συγκεκριμένη επιστολή που έχει ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2015 απεστάλη προς το Πατριαρχείο όταν ακόμη η Σύναξη ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info αυτή δεν ήταν η τελική επιστολή της Αθήνας προς το Φανάρι σχετικά με την Σύναξη.

Σχεδόν ένα μήνα μετά στις 13 Ιανουαρίου, ο Αρχιεπίσκοπος έγραψε νέα επιστολή προς τον Πατριάρχη σχετικά με την τελική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου αναφέρονται και τα μέλη της επίσημης ελλαδικής αντιπροσωπείας. Σε εκείνη την επιστολή η οποία είναι και η τελική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι «προσωπικοί λόγοι» δεν αναφέρονται.

Μεταξύ των επιστολών αυτών, παρεμβάλλεται και μια τρίτη στην οποία επίσης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν κάνει καμία αναφορά σε «προσωπικούς λόγους».

Η κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δημοσιοποιήσει μόνο την μια από τις τρεις επιστολές, παραβλέποντας τις δυο μεταγενέστερες της πρώτης και ειδικά την τελική, στις οποίες δεν υπάρχει αναφορά «προσωπικών λόγων», έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το Φανάρι επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης, κάτι το οποίο κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο εν όψει της σύγκλισης της Αγίας Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης.

Το αν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σηκώσει το «γάντι» θα φανεί τις επόμενες ημέρες αφού καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δέχεται εισηγήσεις τόσο για απάντηση όσο και για αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Τον επόμενο μήνα θα συνεδριάσουν στην Αθήνα τόσο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όσο και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Οι αποφάσεις που θα λάβουν τα δυο συνοδικά σώματα της Εκκλησίας της Ελλάδος αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ