ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO | Υπουργείο Παιδείας

Παράνομη και απαράδεκτη χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας την ανακοίνωση που έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων προς τους διευθυντές των σχολείων με την οποία προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να μη διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου.

“Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες. Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων και πολύ περισσότερο να ασκείται μία τέτοια απαράδεκτη πρακτική από την ΠΕΘ σε βάρος των εκπαιδευτικών”, αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΠΕΘ.

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων έστειλε σύνολο ενδικοφανών εγγράφων καθώς και ανακοίνωσή της προς τους διευθυντές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας τους να τα διαβιβάσουν στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών. Με το υλικό αυτό παρακινεί τους εκπαιδευτικούς να μην διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το νόμιμο πρόγραμμα σπουδών, όπως υποστηρίζει το αρμόδιο υπουργείο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδεία κ. Ηλίας Γεωργαντάς, με έγγραφο που απέστειλε την Τρίτη, ζητά από τους δεκατρείς περιφερειακούς διευθυντές “να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τη μη τήρησή του σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε ότι «στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή σε βάρος των μαθητών. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας και αυτή καθορίζει όλα όσα αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές και δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να τύχουν αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως έχουν αποδείξει, θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους, αρνούμενοι και αυτή τη φορά να ακολουθήσουν τις απαράδεκτες προτροπές να παρανομήσουν».

ΠΕΘ: “Ο Υπουργός Παιδείας παρανομεί έναντι του ΣτΕ”

Αντιστρέφοντας την κατηγορία για παράνομες πρακτικές απαντά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Ηρακλής Ρεράκης, κατηγορώντας τον Υπουργό Παιδείας ότι “παρανομεί έναντι του ΣτΕ”.

Ο κ. Ρεράκης ισχυρίστηκε στην εκπομπή του Μάνου Νίφλη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8 ότι “η προηγούμενη δικαστική απόφαση αφορά το ίδιο πρόγραμμα. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα… Τα προγράμματα Φίλη έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ όχι μόνο ως αντισυνταγματικά αλλά ασκούν και προσηλυτισμό στα ορθόδοξα παιδιά… Μας μιλάει για παρανομία ο κ. Γαβρόγλου όταν ο ίδιος παρανομεί έναντι του ΣτΕ και δεν τηρεί τις αποφάσεις που είναι υποχρεωμένος;”.

Εμμένοντας στην άρνηση να διδάξουν οι θεολόγοι το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου, ο πρόεδρος της ΠΕΘ δηλώνει ότι «μάθημα θρησκευτικών κάνουμε, τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν διδάσκουμε. Εφόσον ο εκπαιδευτικός διαπιστώσει ότι αυτό που του διατάσσουν να κάνει είναι αντισυνταγματικό, δικαιούται να αρνηθεί. Δεν είναι ένα παθητικό όργανο ο παιδαγωγός να εκτελεί διαταγές», υποστηρίζει.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.