Ξεκίνησε την απελθούσα εβδομάδα τις σπουδές του, στο διδασκαλείο ελληνικής γλώσσας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο επιλεγείς για την υποτροφία “Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Γκίμπα” πολωνός νέος.

Η υποτροφία ξεκίνησε ως ιδέα κατά την επίσκεψή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου στην Πολωνία, τον Μάιο του 2007. Τότε, η ενορία μας συνόδευσε με προσκυνηματική εκδρομή τον αρχιεπίσκοπο στην ιερά αυτή αποδημία του και κατά την επίσκεψη στη Μονή Ευαγγελιστρίας του Σούπραλς, έγινε η επί τούτου επικοινωνία με τον καθηγούμενο της μονής αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Γκίμπα.

Η ιδέα υλοποιήθηκε πριν 10 χρόνια, όταν ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ευλόγησε και προέτρεψε το τότε 19χρονο πνευματικό του τέκνο, σήμερα πρόεδρο του πολωνικού ιδρύματος αγία Μαρίνα και σύμβολο στο γραφείο του πολωνού πρωθυπουργού, Πατρίκιο Πανάσιουκ, να σπουδάσει στην Ελλάδα. Επτά στο σύνολο νέοι από την Πολωνία σπούδασαν νεοελληνική γλώσσα από αυτή τη υποτροφία, η οποία από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά θα φέρει το όνομα “Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Γκίμπα” εις μνήμην του προ έτους κοιμηθέντος κληρικού.

Στο ναό της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως αφού ανακοινώθηκε η ονοματοδοσία της υποτροφίας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του αρχιμανδρίτη Γαβριήλ και προγραμματίστηκαν εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από την κοιμήση του (+22 Νοεμβρίου 2018).

Τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, βρέθηκε στην Πολωνία. Εκεί είχε την ευκαιρία στο Μπιαλύστοκ, να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και με τον νομάρχη του Ποντλάσιε, Στάνισλαβ Ντερεχάϊλο, με τον οποίον συζήτησαν θέματα συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού.

Ακόμα είχε συνάντηση στο πρωθυπουργικό μέγαρο στην Βαρσοβία, με τον υπουργό ανθρωπιστικών έργων, Μιχαήλ Βος, στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την πολωνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα αρωγής που υλοποιήθηκε από το ίδρυμα Αγία Μαρίνα, μέσω των μητροπόλεων Βέροιας, Λαγκαδά, Κίτρους, Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου, των φιλοξενουμένων στις περιοχές εκείνες μεταναστών και προσφύγων. Μάλιστα του προσέφερε συμβολικά, εικόνα του Αυτοκράτορος Ιωάννη Βατάτζη του Ελεήμονος, συνδεόμενου από γεννήσεως του με το Διδυμότειχο.

Με αφορμή την παρουσία του στην Πολωνία ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ, έδωσε διάλεξη στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης Χαϊνούφκα με θέμα «οικολογία στην ορθοδοξία» την οποία παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του τοπικού προβλήματος με τον δρυμό της περιοχής, τοπικοί βουλευτές και παράγοντες της περιοχή. Εκ των παρόντων ο βουλευτής Μιετσύσλαβ Μπάσκο, έλαβε τον λόγο και αναφέρθηκε στο φαινόμενο της εκμετάλλευσης της οικολογίας από ψευδοοικολόγους. Με την ίδια θεματολογία στην Βαρσοβία, παραχώρησε συνέντευξη στον ρωμαιοκαθολικό τηλεοπτικό δίαυλο « Ελεημοσύνη» και στην εκπομπή του πρεσβυτέρου Πσεμυσλάβ Κρακόβτσυκ.

Η ενορία της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, παραμένοντας αδελφοποιημένη με την ενορία Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μπιαλίστοκ, συνεχίζει την επικοινωνία με τους ορθόδοξους πολωνούς αδελφούς μας έχοντας ως στόχο την προώθηση και ανάπτυξη των σχέσεων ελλήνων και πολωνών, γιορτάζοντας φέτος και τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδος με την Δημοκρατία της Πολωνίας.

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: