Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 | 4:52

Υποδοχή εικόνας της Παναγίας του Τιχβίν στην Αποστολική Διακονία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Με κάθε επισημότητα η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Οδηγητρίας και Ελεούσης του Τιχβίν της Ρωσίας.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε μπροστά στην είσοδο του Οικοτροφείου παρουσία των αρχών της περιοχής, του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας πολλών ιερέων, σωματείων με παραδοσιακές ενδυμασίες και εκατοντάδων πιστών.

Στην υποδοχή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κορώνειας Παντελεήμονας, Ηλιουπόλεως Θεόδωρος, Ιλίου Αθηναγόρας, Γλυφάδας Αντώνιος και οι Επίσκοποι Ανδιδων Χριστοφόρος και ο Γενικος Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Στον κατανυκτικο εσπερινό που τελέστηκε χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κορώνειας Παντελεήμων, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων.

Η βυζαντινή χορωδία Αντιφωνικο Μέλος απέδωσε τα μέλη του εσπερινού.

Ο Επίσκοπος Φαναρίου ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην υποδοχή της εικόνας ενώ έκανε αναφορά στην πολύχρονη προσφορά της Αποστολικής Διακονίας στον προγραμματισμό, τη διοργάνωση και την εκτέλεση του ιεραποστολικού, μορφωτικού, κατηχητικού και πολιτιστικού έργου της Εκκλησίας.

Τέλος, εξέφρασε το παράπονο πως τα 20 χρόνια που διακονεί στο προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας και στο Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας που φιλοξενεί 70 φοιτητές απο όλη την Ελλάδα και 25 υπότροφους από 15 χώρες του εξωτερικού, και που με μεγάλη προσπάθεια έχει ανακαινιστεί δεν είχε καμία βοήθεια από την ελληνική Πολιτεία.

“Στα 20 χρόνια που βρισκομαι εδώ, δεν είδα ποτέ την ελληνική Πολιτεία να αναγνωρίσει και να συνδράμει το έργο αυτό, ούτε να προσφέρει ένα ποτήρι νερό. Ειναι το προσκύνημα που με τον οβολό των απλών ανθρώπων της Αγίας Βαρβάρας, βοηθάει να συντηρούμε το Οικοτροφείο. Όταν περνάνε τα χρόνια είναι επιβαλλόμενο να λέμε το παράπονό μας, μήπως και εισακουστεί το αίτημά μας”.

Καθημερινά, από την Δευτέρα 1 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή 12 Απριλίου, θα τελούνται με πρόγραμμα Όρθρος- Θεία Λειτουργία, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία (πρωϊνή και εσπερινή), Ιερά Παράκληση, Ευχέλαιο και η Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Παναγία του Τιχβίν

Κατά την παράδοση η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Τιχβίν εικονογραφήθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος και την προσέφερε ως δώρο στον άρχοντα της Αντιόχειας Θεόφιλο. Η αυτοκράτειρα Ευδοκία (†460) μετέφερε την εικόνα στον ι. ναό των Βλαχερνών στη Βασιλεύουσα, απ’ όπου και εξαφανίσθηκε θαυματουργικά 70 έτη προ της αλώσεως. Η εύρεση της εικόνας έγινε το 1382 με θαυμαστό τρόπο στο Νόβγκοροντ, κοντά στη λίμνη Ονέγκα. Στο σημείο ευρέσεώς της με εντολή του Τσάρου Ιβάν Δ΄ του Τρομερού (1533-1584) ιδρύθηκε Μονή. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έσωσε τους κατοίκους του Τιχβίν και την Μονή από τους Σουηδούς εισβολείς, ενώ με την χάρη της το 1771 εξαλείφθηκε μία τρομερή επιδημία πανώλης. Λέγεται ότι κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο με εντολή του ίδιου του Στάλιν η εικόνα μεταφερόταν σε ένα αεροπλάνο πάνω από την Μόσχα προκειμένου να προστατεύσει την πόλη από τα ναζιστικά στρατεύματα.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ