Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 | 22:48

ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε 10 χρόνια η μισθοδοσία του Κλήρου θα βγαίνει από την κοινή εταιρεία με την Εκκλησία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Την πεποίθηση πως η συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο είναι ιστορικής σημασίας εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Λύνουμε μια ιστορική εκκρεμότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός που τόνισε πως η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος.
«Και οι δυο πλευρές κάνουν μισό βήμα πίσω για να πάνε πολλά βήματα μπροστά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «θαύμα».

«Ακόμη κι αν κάποιος είναι άθρησκος στα θαύματα της βούλησης πιστεύει» είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Αρχιεπίσκοπος προσήλθαν στην συζήτηση με θετική βούληση. Είπε δε πως «Όταν μετά από 79 χρόνια βρίσκεις προωθητική λύση που κανείς δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν είναι ένα θαύμα».

ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος πως το μοντέλο της συνδιαχείρισης της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και αυτής που εθελοντικά θα παραχωρήσουν οι Μητροπόλεις στο κοινό ταμείο διαχείρισης εκκλησιαστικής περιουσίας θα αποδώσουν έσοδα ικανά να αποσβέσουν το κόστος της μισθοδοσίας του Κλήρου από το Δημόσιο αλλά και για την αυτοτέλεια της Εκκλησίας.

«Μέχρι το 2030 η Πολιτεία θα μπορεί να καλύπτει μέρος η και όλο το ποσό της επιδοτήσεως» είπε ο Πρωθυπουργός που τάχθηκε υπέρ της οικονομικής αυτονομίας και αυτοδυναμίας της Εκκλησίας.

Αποκάλυψε δε πως ήδη 22 Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος έχουν δεχθεί να γίνει καταγραφή της περιουσίας τους τη στιγμή που αναμενόταν μόνο η συμμετοχή της Αρχιεπισκοπής.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ερωτηθείς για την προεργασία που έγινε μέχρι να φθάσουν οι δυο πλευρές στην συμφωνία που ανακοινώθηκε προχθές, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως αυτή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν σημείωσε με νόημα πως «Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ιστορικό βήμα μπροστά, χωρίς αντιδράσεις» επιμένοντας πως έχουν γίνει υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

ΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Ακολουθώντας την λογική του κειμένου που διάβασε μετά τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Πολιτεία αναγνωρίζει ότι όντως πήρε εκκλησιαστική περιουσία σε χαμηλότερο τίμημα και πως για να αποκατασταθεί η βλάβη στο εξής θα δίνεται στην Εκκλησία επίδομα ίσο με τα χρήματα που κατέβαλε μέχρι σήμερα η Πολιτεία για την μισθοδοσία των Κληρικών.

Το κέρδος για την Πολιτεία κατά τον Πρωθυπουργό θα είναι οι 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα κενωθούν ώστε το 2019 να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας οι οποίες θα καλυφθούν το 2020.

Από την πλευρά της η Εκκλησία παύει τις διεκδικήσεις επ’ αυτής της περιουσίας και αποδεσμεύει τους ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ