του Χρήστου Βαττή

Η περίοδος του Τριωδίου, είναι μια περίοδος, η οποία περνά αδιάφορα από τον κόσμο που θέλει να τη “γεύεται” με τις λεγόμενες απόκριες, μη γνωρίζοντας και ίσως μη θέλοντας να μάθει την αλήθεια. Οι απόκριες, ως έθιμο πλέον, έρχονται σε μια μεγάλη αντίθεση με την πραγματική σημασία της εκκλησιαστικής περιόδου, αυτής του Τριωδίου.

Οι απόκριες θέλουν τους ανθρώπους να υποκρίνονται και να παριστάνουν διάφορες φιγούρες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική και αληθινή εικόνα της ζωής τους. Ίσως, με αυτόν τον τρόπο να ενισχύεται υποσυνείδητα και η υποκρισία του εαυτού τους. Ο συσχετισμός αυτός του εκκλησιαστικού Τριωδίου και των αποκριών, οδηγεί αδιαμφισβήτητα στην αλλοίωση και διαστρέβλωση της πραγματικής σημασίας αυτής της περιόδου, ο οποία είναι καθαρά εκκλησιαστική και προσδοκά την ενίσχυση της πνευματικής μας ζωής.

Η Εκκλησία μας τόσο σοφά έχει δώσει μεγάλο “βάρος” στην περίοδο του Τριωδίου, η οποία ουσιαστικά περιέχεται σε ένα λειτουργικό βιβλίο, το Τριώδιο, που ξεκινά με την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μέγα Σάββατο. Είναι μια περίοδος που θέλει να συνειδητοποιήσουμε τα ελαττώματά μας, να αγωνιστούμε για την επιστροφή μας στην αληθινή εν Χριστώ ζωή και να μετανοήσουμε, ώστε να αντικρίσουμε τον Παθόντα και Αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό. Μας προετοιμάζει για την Αγία Μεγάλη Τεσσαρακοστή, τον πνευματικό αγώνα της νηστείας και τελικώς για την «εορτή των εορτών» το Πάσχα.

Βλέποντας αυτή την μεγάλη πορεία προς το Πάσχα, εμείς οι Χριστιανοί αισθανόμαστε ότι η Μητέρα μας Εκκλησία έχει φροντίσει για τον πνευματικό αγώνα που χρειαζόμαστε, για να γευτούμε τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Θα λέγαμε, είναι άδικο οι άνθρωποι να απορροφούνται σε ανούσια κοσμικά έθιμα, τα οποία ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα, την ίδια στιγμή που η Εκκλησία μας καλεί όλους να βιώσουμε μια μοναδική περίοδο με κατάνυξη, ταπείνωση, μετάνοια, νηστεία, προσευχή και εν τέλει να αντικρίσουμε, ύστερα από τον αγώνα μας, τον Αναστάντα Ιησού Χριστό.

Το Τριώδιο, λοιπόν, δεν είναι μια περίοδος υποκρισίας, όπως την θέλουν οι λεγόμενες απόκριες, αλλά μια περίοδος μετανοίας και νηστείας με πορεία εξ αρχής προς την Ανάσταση!

 

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: