Σάββατο 1 Απριλίου 2023 | 15:59

Τρία χρόνια χωρίς τον αγαπητό ιεροκήρυκα της Ξάνθης- Αρχιερατικό συλλείτουργο για το μνημόσυνό του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το μνημόσυνο των τριών ετών από την εκδημία ενός ιδιαίτερα αγαπητού κληρικού της μητρόπολης Ξάνθης, του ιεροκήρυκα πατρός Πολύκαρπου Δημητριάδη, τελέστηκε σήμερα στον ναό του αγίου Πολυκάρπου.

Ο νεόδμητος αυτός ναός βρίσκεται στην Μονάδα Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων της μητρόπολης Ξάνθης και έχει ανεγερθεί από την μητέρα του μακαριστού αρχιμανδρίτη κ. Αγνή Δημητριάδη, στην μνήμη του γιου της.

Πριν το μνημόσυνο, τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Μαρωνείας κ. Παντελεήμων και Ξάνθης κ. Παντελεήμων ενώ βρέθηκαν συμπροσευχόμενοι οι μητροπολίτες Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος (πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος (πατριαρχείο Αλεξανδρείας).

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Σισανίου αναφέρθηκε στον βίο του τιμώμενου αγίου Σάββα καθώς και στο θέλημα του Θεού και το θέλημα των ανθρώπων.

Ο κ. Παύλος είπε ότι ο άγιος Σάββας ήταν άνθρωπος, όπως όλοι μας, δεν είχε κάτι ξεχωριστό. “Αυτό που τον ξεχώρισε είναι ότι αγάπησε τον Θεό. Όταν αγαπάς κάποιον, αυτό που σε νοιάζει είναι να τον ευαρεστείς και να κόβεις κάθε τι που αντιστέκεται στο θέλημά του. Έτσι, ο άγιος Σάββας αγωνίστηκε να κόψει το δικό του θέλημα”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι “το θέλημα του Θεού δεν είναι εγωιστικό γιατί ο Θεός θέλει τη σωτηρία του ανθρώπου”.

Ως συνεργάτης κατά το παρελθόν με τον πατέρα Πολύκαρπο στην επιτροπή για την επιδότηση του τρίτου παιδιού στη Θράκη, ο μητροπολίτης Σισανίου μίλησε για τη ζωή του εκλιπόντος, λέγοντας ότι “ο μακαριστός πατήρ Πολύκαρπος έχει βγει από τα όρια του χρόνου και ζει στη Βασιλεία των Ουρανών. Ωστόσο, είναι μαζί μας γιατί μετέχει στη Θεία Λειτουργία που είναι κοινό πανηγύρι ουρανού και γης”.

Ακόμη, αναρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα της ζωής μας, δίνοντας την απάντηση ότι είναι να μπούμε στη Βασιλεία των Ουρανών. “Αν αποτύχουμε σε αυτό, είμαστε αποτυχημένοι άνθρωποι”, επεσήμανε ο κ. Παύλος, προσθέτοντας ότι “σήμερα, όσο κι αν λυπούμαστε για τον αποχωρισμό, μην σας ξενίζει, γιορτάζουμε τον πατέρα Πολύκαρπο, γιατί εκπλήρωσε την αποστολή του”.

Κάνοντας λόγο για το νεαρό της ηλικίας του πατρός Πολυκάρπου κατά την εκδημία του, ο κ. Παύλος υπογράμμισε ότι “η ζωή του ανθρώπου δεν μετριέται με την ποσότητα των χρόνων του αλλά με την καθαρότητα του βίου του”.

Στο τέλος, τον λόγο πήρε ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος ιδιαίτερα συγκινημένος, μίλησε για τον τόσο αγαπητό κληρικό και συνεργάτη του ενώ έκανε και μια “δημόσια εξομολόγηση”, όπως τη χαρακτήρισε.

“Είπα κάτι πολλές φορές το οποίο δεν πρέπει να το λέει ένας κληρικός, ένας Χριστιανός, είπα γιατί Θεέ μου πήρες τον Πολύκαρπο”, εξομολογήθηκε, εκφράζοντας τη λύπη του για την εκδημία του ιεροκήρυκα της μητρόπολής του.

Ο ποιμενάρχης της Ξάνθης, τέλος, ευχήθηκε, “ο Θεός να καταστήσει τον πατέρα Πολύκαρπο λειτουργό και στο επουράνιο θυσιαστήριο”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ