«Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».
«Η Παναγία είναι το «χαροποιόν πένθος», η «χαρμόλυπη» μας, η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας», «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις»! Αυτά «κατέθετε» με τη γραφίδα του, πριν πολλά χρόνια ο Φώτης Κόντογλου για την Παναγία, και μέσα σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, θείας κατάνυξης και συγκίνησης εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες(…ιδιαίτερα μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και φέτος τη δική τους…καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το δικό τους «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου, την «καλοκαιρινή Πασχαλιά», την Κοίμηση της Παναγιάς.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και σε μικρά και μεγάλα χωριά της γύρω περιοχής.
Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη. Βέβαια, σ΄ αυτό βοήθησε και ο ζεστός καιρός…με λίγη βραδινή ψύχρα.
Δευτέρα απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλειο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστοφόρος Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης – ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Βαλέτσικου Τσαριτσάνης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Μπίσμπας, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πολλοί ιερείς και διάκονοι.
Στο Θείο Κήρυγμά του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα:
«Είμαστε εδώ για τη Μητέρα όλων των Χριστιανών, τη γλυκύτατη Μητέρα μας, τη Δέσποινα του κόσμου. Η Παναγία ακολουθεί τον δρόμο της αφθαρσίας, της αθανασίας. Γίνεται μεσίτρια για χάρη όλων των ανθρώπων, των πονεμένων παιδιών. Νίκη της φθοράς, των όρων της φύσης. Και από την Παναγία ζητούμε να λυτρώσει από τον θάνατο τις ψυχές μας. Ο φυσικός θάνατος δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ο ψυχικός θάνατος, που είναι αιώνιος. Τόσο ύπουλος και τόσο επικίνδυνος ο θάνατος της ψυχής. Ο θάνατος δεν την εμπόδισε να μεταφερθεί στους Ουρανούς, ο θάνατος δεν χώρισε την Παναγία μας ούτε από τους ανθρώπους, ούτε από τη ζωή. Και έχουμε την ανάγκη, η στοργική μητέρα του Θεού να μας λυτρώσει από τον ψυχικό θάνατο.
Χαιρόμαστε και θριαμβολογούμε για τον θάνατο της Παναγίας. Ο θάνατος για την Εκκλησία είναι ένα πέρασμα για την αιώνια ζωή. Ο θάνατος της Παναγίας δεν ήταν το τέλος της ζωής αλλά η αρχή της αιωνίου ζωής. Η Παναγία, η μητέρα μας, είναι το πρόσωπο που χαριτώθηκε από τον Θεό. Στην Κοίμηση της Παναγίας, οι ύμνοι τονίζουν για την Παναγία: «τον κόσμο σου δεν τον εγκατέλειψες ορφανό». Οι πιστοί άνθρωποι γίνονται κληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού. Η Παναγία μας παρακάθεται κοντά στον θρόνο του Υιού της. Η Παναγία είναι αυτή που σκεπάζει όλο τον κόσμο. Είναι το γλυκύτερο όνομα που έχει ο κάθε άνθρωπος στην καρδιά του. Η Παναγία όλα αυτά τα 2.000 χρόνια βρίσκεται θρονιασμένη στις ψυχές των ανθρώπων. Με θαύματα και δωρεές που έδωσε στον κόσμο. Είναι αυτή που μεσιτεύει για όλους μας.
Είμαστε εδώ, στην ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης, στη δική μας Παναγία, που στέκεται σε όλους μας στήριγμα, οδηγός, καταφύγιο και προστάτης μας, δίνοντας δύναμη, ελπίδα και παρηγορία. Η Παναγία ήταν ένας ηγιασμένος άνθρωπος. Στο πρόσωπό της βλέπουμε τη μητέρα όλων των ανθρώπων. Ας έχουμε στην καρδιά μας θρονιασμένη τη μητέρα του Θεού. Πάντοτε εισακούει τα αιτήματά μας. Είναι η καλή μητέρα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, είναι η ελπίδα των χριστιανών».
Μετά τις 9 το βράδυ, αφού εψάλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας (κάτω από τους ήχους των ταλάντων και σημάντρων που χτυπούσαν οι μοναχές της αδελφότητας της Μονής και ψαλμωδιών από χορό ιεροψαλτών, με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά, η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από το χώρο του Μοναστηριού. Η περιφορά του Επιταφίου ολοκληρώθηκε με την επιστροφή του στον προαύλειο χώρο της Μονής.
Κλείνοντας, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων «κατέθεσε» με νόημα:
«Βλέποντας όλο αυτό το πλήθος που ήλθε να προσευχηθεί στην Ι. Μονή Ολυμπιώτισσας θέλω να πω τούτο: Η Εκκλησία ενώνει. Η Εκκλησία είναι δύναμη ενότητας και καταλλαγής. Έχουμε χρέος και ευθύνη να σταθούμε στο ύψος της αποστολής μας. Να προσευχηθούμε για αυτούς που άρχουν και διοικούν τη χώρα και τον τόπο για να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις».
Ανήμερα της μεγάλης εορτής(χθες Τρίτη), τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου λειτούργησε ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου.
Πάντως, εξαιρετικά μεγάλη ήταν και φέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμη χρονιά. Ενδεικτικό της μεγάλης προσέλευσης ήταν πως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των πιστών ξεκινούσαν από τις παρυφές του λόφου, που «φιλοξενεί» την Παναγία Ολυμπιώτισσα(…στην αρχή του δρόμου, που οδηγεί στο Μοναστήρι!) και απλώθηκαν και προς την άλλη πλευρά, στο δρόμο που οδηγεί προς τον Δρυμό και τη διασταύρωση για Κοζάνη – Κατερίνη, με τη συνδρομή των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Ελασσόνας.
Πηγή: Ελευθερία